16. Ulusal Zootekni Öğrenci Kongresi, Ankara, Türkiye, 26 Ekim - 28 Aralık 2023, ss.67-68
Bağışıklık; vücuda giren zararlı mikroorganizmalara karşı vücudun uyarılması ve savunma mekanizmaları ile direnç göstermesi, kendini savunması, koruması ve elemine etmesi olarak tanımlanmaktadır. Vücudun bağışıklık yanıtının oluşmasında görev alan temel hücrelere lenfosit adı verilmektedir. B ve T olmak üzere iki lenfosit hücre vardır. B-lenfositleri humoral bağışık yanıtından sorumludur ve kan dolaşım sistemindeki lenfositlerin %20-30’unu oluşturmaktadır. T-lenfositleri ise hücresel bağışık yanıttan sorumludur. Kanatlı hayvan beslemede hastalıklar ve yüksek ölüm oranları büyük ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bu kayıpları önlemek için en önemli etken olarak bakım ve besleme yer alırken stres faktörününde minimize edilmesi gerekmektedir. Kanatlı hayvanların antioksidan savunma sistemini güçlendirmek, immün sisteminin daha aktif olması ve iyi gelişmesine katkı sağlamaktadır. Bağışıklık sisteminde amino asitler, iz elementler, yağlar ve yağ asitleri, B kompleksi vitaminler, A,D,E,K,C vitaminleri lenfoid sistem üzerinde önemli rol oynamaktadır. Sonuç olarak antioksidanların in ovo enjeksiyonu veya yeme ilave edilmesi ile dokulardaki toplam antioksidan kapasitesini artırılması dokulardaki serbest radikalleri zararsız formlara dönüştürmekte ve böylelikle organizmayı oksitatif stressten korumaya yardımcı olmaktadır.
Immunity is defined as the body's response to harmful microorganisms that enter the body, stimulating the body's defence mechanisms to resist, protect, and eliminate them. The primary cells involved in forming the body's immune response are called lymphocytes. There are two types of lymphocytes: B cells and T cells. B lymphocytes are responsible for the humoral immune response and constitute about 20-30% of lymphocytes in the circulatory system. T lymphocytes, on the other hand, are responsible for the cellular immune response. In poultry nutrition, diseases and high mortality rates can lead to significant economic losses. Proper care and nutrition play a crucial role in preventing these losses, and minimizing stress factors is also essential. Improving the antioxidant defence system of poultry contributes to a more active and well- developed immune system. In the immune system, amino acids, trace elements, fats and fatty acids, B-complex vitamins, and vitamins A, D, E, K, and C all play important roles in the lymphoid system. As a result, increasing the total antioxidant capacity in the tissues by in ovo injection of antioxidants or adding them to the feed transforms the free radicals in the tissues into harmless forms and thus helps protect the organism from oxidative stress.