8. Uluslararası Bilimsel Araştırmalar Kongresi -Fen ve Mühendislik Bilimleri, Çorum, Türkiye, 22 - 23 Ağustos 2020, ss.427-435
: Ülkemizde, hızlı nüfus artışına bağlı olarak ortaya çıkan süt ve
süt ürünleri ihtiyacının karşılanması için küçük ve orta ölçekli birçok mandıra
kurulmuştur. İşletme sayısına bağlı olarak, süt, yoğurt, ayran vb. yan ürünlerin
üretiminin artmasıyla beraber bu tesislerden kaynaklanan çevre kirliliği ve
özellikle de su kaynaklarının kirlenmesi riski artmıştır. Süt ve süt ürünleri endüstrisi atıksularının arıtılması amacıyla dünyanın çeşitli ülkelerinde birbirinden oldukça farklı sistemler geliştirilmiştir. Bunların arasında biyolojik arıtma,
kimyasal arıtma, arazide arıtma ve membran arıtma teknolojileri sıralanabilir.
Türkiye'de süt ve süt ürünleri endüstrisi atıksuların kimyasal arıtılabilirliğine
ilişkin yürütülmüş çok sayıda çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada Van
Yüzüncü Yıl Üniversitesi pilot süt fabrikasından alınan numunelerle deneyler
yapılmıştır. Öncelikle endüstriden kaynaklanan atıksuyu karakterize edecek
tüm parametrelere bakılmıştır. Kimyasal arıtılabilirlik jar testi deneyleriyle incelenmiştir. Koagülant olarak demir sülfat, alum ve kil kullanılmıştır. Her üç
koagülant için en uygun pH değerleri belirlenmiştir. Bu değerlerin belirlenebilmesi için KOİ giderme verimleri esas alınmıştır. Deneyler sonunda pH 7 değerinde 1g/L montmorillionit kullanıldığında %93 KOİ giderim verimi elde edilmiştir. Kimyasal arıtmayla elde edilen KOİ giderme veriminin kanala deşarj
kriterlerini sağlamak için yeterli olup olmadığı kanala deşarj limitleri esas alınarak incelenmiştir.Yapılan kimyasal arıtım deneylerinin sonunda montmorillionitin ön arıtım amacıyla koagülant olarak kullanılabileceği tespit edilmiştir.