Üniversite Öğrencilerinde Temel İhtiyaç Doyumunun İncelenmesi


Creative Commons License

Layık M. E., Korkmaz D., Eskiocak İ., Başdoğan D. D., Özkan S., Göğebakan Ş., ...Daha Fazla

XII. ULUSAL TIP EĞİTİMİ KONGRESİ 2022, Samsun, Türkiye, 19 - 22 Mayıs 2022, ss.236-237

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Samsun
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.236-237
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş: Üniversite öğrencilerinin temel ihtiyaçlarının belirlenmesi ve öğrencilerin toplumdaki rol ve sorumluluklarını daha uygun bir biçimde yerine getirebilmesi için temel ihtiyaçlarının tanımlanması ve incelenmesi gerektiği literatürde yer almaktadır. Üniversite eğitiminde başarılı olmanın temelinde öğrencilerin temel ihtiyaçlarının iyi belirlenmesi ve bu ihtiyaçların giderilmesine yönelik uygun adımların atılmasının gerekliliği önem arz etmektedir. Öğrencilerin temel ihtiyaçlar doyumuna ilişkin algılarının; cinsiyete, sınıf düzeyine, barınma durumuna, yerleşim birimine, ailenin gelir düzeyine, algılanan ekonomik doyuma ve eğitim programına ilişkin yapılan seçimin niteliğine göre anlamlı şekilde farklılaştığı yapılan çalışmalarca belirtilmiştir. Bu çalışmada da öğrenim görülen fakültenin, cinsiyetin ve ikamet edilen yerin farklılığının yaşam doyumuna etkisi araştırılacaktır.

Amaç: Bu çalışmanın amacı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp ve Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerinin temel ihtiyaç doyumunun incelenip değerlendirilmesidir.

Yöntem: 2021-2022 eğitim öğretim yılında tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin üniversite temel ihtiyaçları doyumunu değerlendirmek için Üniversite Öğrencilerinin Temel İhtiyaçlarının Doyumu Ölçeği kullanılmıştır. Veriler toplandıktan sonra istatistiksel analizler SPSS (ver. 20) paket programında değerlendirilmiş ve öğrencilerin üniversite temel ihtiyaçları hakkındaki düşünceleri belirlenmiştir. Ankette öğrencilere demografik soru olarak cinsiyetleri, fakülteleri, kaçıncı sınıf oldukları, nerede barındıkları ve yaş sorulmuştur.

Bulgular: Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerinin temel ihtiyaçlarının belirlenmesi ve temel ihtiyaçlarının tanımlanması ve incelenmesi için toplanan verilere göre; çalışmaya Tıp Fakültesinden 75, Diş Hekimliği Fakültesinden 75 toplam 150 öğrenci katılmıştır. Çalışmaya katılan 150 öğrenciden (74 kız, 76 erkek); erkeklerin minimum yüzde 22,00 maksimum yüzde 51,00 ortalama yüzde 39,5921’i temel ihtiyaç konusunda memnun, kızların minimum yüzde 26,00 maksimum yüzde 51.00 ortalama yüzde 40,8243’ü memnundur. Çalışmaya katılan öğrencilerin temel ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda memnuniyetleri ikametlerine göre değerlendirildiğinde; öğrenci evinde kalan (42) öğrencilerin yüzde 39,02’i memnun, aile evinde kalan (31) öğrencilerin yüzde 39,67’i memnun, yurtta kalan (72) öğrencilerin yüzde 40,97’i memnun, diğer (5) öğrencilerin yüzde 42,20’i memnundur.

Sonuçlar: Öğrencilerin temel ihtiyaçlarına ilişkin cinsiyet, sınıf, ikamet yeri ve fakülteler bazında incelemeler yapılmıştır. Bu incelemeler sonucunda tıp fakültesi ile diş hekimliği fakültesi arasında fark anlamlı bulunmamıştır. Kız cinsiyetinin erkek cinsiyetine göre temel ihtiyaç doyumu konusunda az bir fark ile daha memnun olduğu ortaya konmuştur. Aynı zamanda sınıflar arası belirgin bir fark bulunmazken ikamet konusunda diğer seçeneğini tercih eden öğrencilerin temel ihtiyaçlara daha doygun olduğu görülmüştür.