VAN ULUSLARARASI UYGULAMALI BİLİMLER KONGRESİ, Van, Türkiye, 24 - 26 Temmuz 2020, ss.8-10
ÖZET
Süt sağım üniteleri,
sütün ineklerden sağılarak elde edildiği, depolandığı ve transfer edildiği süt
sığırcılığı işletmelerinde iş akış şemasının son aşamasının gerçekleştirildiği
yapılardır. İnsanların temel gıda gereksinimlerinden süt ve süt ürünlerinin üretiminde
süt kalitesi önemli yere sahiptir. Sütün kalitesi ise ineklerin genetik
koşullarının yanı sıra beslenme durumunun iyiliğine, bakım ve çevre
koşullarının uygun değer düzeyine ve olumsuz dış faktörlerden izole edilmiş
temiz bir ortamda elde edilmesine bağlıdır. Hijyen koşullarının sağlanması, iş
akışının kolaylaştırılması, ineklerin ve insanların sağlığına olumsuz etkilerin
azaltılması için süt sağım ünitelerinin süt sığırı ahırlarından ayrı bir çatı
altında planlanması gerekir. Ancak çok büyük işletmeler haricinde küçük, orta
ve büyük ölçekli işletmelerin büyük çoğunluğunda maliyetin azaltılması,
toplumun hijyen koşullarına yeterli önemi göstermemesi gibi nedenlerle süt
sığırı ahırı ile aynı çatı altında diğer bölmelere eklenti olarak planlanmaktadır.
Bu durum, süt sağım ünitelerinin ahır içi çevre koşullarının doğrudan etkisinde
kalması nedeniyle süt ve süt ürünlerinin üretilmesinde gerekli hijyen
koşullarının sağlanmasına uygun değildir.
Bu çalışmada, süt sağım
ünitelerinin tasarım ve projelendirilmesi aşamasında göz önünde bulundurulması
gereken kriterler belirtilerek, süt sağım
ünitelerinin süt sığırı ahırından ayrı bir çatı altında planlanmasının
yaygınlaştırılması amaçlanmış olup örnek bir süt sağım ünitesi projesine yer
verilmiştir.