Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencilerinde Yalnızlık ile Akademik Başarı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi


Creative Commons License

Layık M. E., Korkmaz D., Özgün T. N., Barut S. G., Gür Ş., Güzel I., ...Daha Fazla

XII. ULUSAL TIP EĞİTİMİ KONGRESİ 2022, Samsun, Türkiye, 19 - 22 Mayıs 2022, ss.240-241

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Samsun
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.240-241
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş: Yalnızlık tanımlanması ve anlaşılması güç ve karmaşık bir durumdur. Yalnızlık fiziki ve psikolojik yalnızlık olarak iki başlıkta incelenebilir. Modern günümüz dünyasında özellikle gelişen teknoloji ile beraber oluşan yalnızlık psikolojik yalnızlıktır. Bu durum bütün toplumu yaptığı iş ve uğraşlarında başarısızlığa itebilir. Öğrencilerin eğitim sürecinde maruz kaldığı kıstas “başarı” kavramıdır. Bu çalışmada yalnızlık ile başarı arasında bir ilişkinin olup olmadığı incelenmiştir.

Amaç: Bu çalışmanın amacı Van Yüzüncü Yıl Tıp Fakültesi dönem 2 ve dönem 3 öğrencilerinin yalnızlık ve başarı durumu arasındaki ilişkinin incelenmesidir.

Yöntem: Çalışmaya dahil olan dönem 2 ve dönem 3 öğrencilerine 11 soruluk De Jong Gierveld Yalnızlık Ölçeği uygulanmıştır. Ölçekten toplam 11 puan elde edilmekte ve sonuçlara göre yalnız değil (0,1,2 puanlar), orta düzeyde yalnız (3-8 arası puanlar), ciddi derecede yalnız (9,10 puanları) ve çok ciddi derecede yalnız (11 puan) şeklinde sonuç ortaya çıkmaktadır. Demografik veri olarak cinsiyet, sınıf ve yaş kategorileri vardır. Ölçeği dolduran öğrencilerden okul numaralarını yazmaları istenmiş ve üniversite öğrenci bilgi sistemi içerisinden genel ağırlıklı not ortalamaları (GANO) elde edilmiştir. Cinsiyet kategorilerinde not ortalaması ve toplam skor ortalamasına student-t testi ile bakılmıştır. Sınıf kategorilerinde not ortalaması ve toplam skor ortalamalarını karşılaştırmada varyans analizi yapılmıştır. Toplam skor ile not ortalaması arasındaki ilişkiyi görmek için ise pearson korelasyon testi uygulanmıştır.

Bulgular: Çalışmaya 115 (Dönem 2: 31 ve Dönem 3:84) öğrenci katılmış ve 37’si erkek, 78’i kadındır. Öğrencilerin yaş ortalaması 20.79±1.47 ve GANO ise 76.37±6.91’dir. Yalnızlık ölçeğinden bulunan ortalama puan 4,84±1,67 olup öğrencilerin kendilerini orta düzeyde yalnız hissettikleri bulunmuştur. Erkek öğrencilerin GANO ve ortalama ölçek puanı sırasıyla 75.24±6.55 ve 4.95±1.76’dır. Kadın öğrencilerin GANO ve ortalama ölçek puanı ise sırasıyla 76.91±6.55 ve 4.79±1.64’tür. Erkek ve kadın öğrenciler arasında GANO (p=0.228) ve ortalama ölçek puanı (p=0.653) açısından istatistiksel olarak anlamlı sonuç elde edilmemiştir. Dönem 2 öğrencilerin GANO ve ortalama ölçek puanı sırasıyla 74.90±7.80 ve 4.96±1.49’dur. Dönem 3 öğrencilerin GANO ve ortalama ölçek puanı ise sırasıyla 76.92±6.51 ve 4.80±1.74’tür. Dönem 2 ve 3 öğrencileri arasında GANO (p=0.166) ve ortalama ölçek puanı (p=0.631) açısından istatistiksel olarak anlamlı sonuç elde edilmemiştir. Toplam skor ile not ortalaması arasında hesaplanan korelasyon katsayısı r=0,070 olarak bulunmuş ve bu katsayıya ait p değeri ise 0,460 olarak bulunmuştur. Dolayısı ile toplam skor ile not ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.

Sonuç ve Öneriler: Öğrencilerin orta düzeyde yalnız olduğu bulunmuştur. Yalnızlık düzeyinin azaltılması için kampüs içi iletişimi arttıracak (yönetim, kulüpler, bireysel vb.) etkinlikler arttırılabilir. Rehberlik danışmanlık faaliyeti genişletilebilir. Hem cinsiyetler arası hem de dönemler arasında incelenen yalnızlık ve başarı düzeyi arasındaki ilişkide istatistiksel olarak anlamlı bir sonuca varılamamıştır. Başarı durumunun başka faktörlere bağlı olup olmadığı farklı çalışmalarla incelenebilir. Yalnızlık ve başarı ilişkisi örneklem çoğaltılarak tekrar yapılabilir.

Anahtar Kelimeler başarı, De Jong Gierveld yalnızlık ölçeği, öğrenci, tıp eğitimi