BAZI STANDART ARMUT ÇEŞİTLERİNİN MUŞ YÖRESİNE ADAPTASYON KABİLİYETLERİNİN BELİRLENMESİ


Creative Commons License

Doğan A., Aykut S.

AHI EVRAN International Conference on Scientific Research 30 November – 1-2 December 2021 / Kırşehir Ahi Evran University, Kırşehir, Türkiye, 30 Kasım - 02 Aralık 2021, cilt.3, sa.1, ss.406-418

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 3
  • Basıldığı Şehir: Kırşehir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.406-418
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışma 2020-2021 yılları arasında Muş yöresi ekolojik koşullarında yetiştirilen Santa Maria, Etruşka, Deveci ve Ankara armutlarının farklı lokasyonlardaki performanslarını belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Muş yöresinde yumuşak çekirdekli meyveler en fazla yetiştirilen grubu temsil etmektedir. Özellikle elma ve armut yetiştiriciliği yörede en fazla yetiştirilen meyvelerden olup yöre ekonomisine katkı sağlamaktadır. Çalışma Muş Merkez (dört lokasyon), Varto (iki lokasyon) ve Korkut ilçelerinde (bir lokasyon) yürütülmüştür. Çeşitler fenolojik, morfolojik, pomolojik ve kimyasal özellikler bakımından incelenmiştir. Elde edilen veriler incelemeye konu kriterler açısından analizleri gerçekleştirilmiştir. Aynı zamanda tartılı derecelendirme ile her bir çeşidin en iyi performans gösterdiği yerler belirlenmiştir. Araştırmada incelenen armut çeşitleri açısından Muş Merkez Kale Mahallesi öne çıkan lokasyon olmuştur. Araştırma sonucunda en iyi performansı ve çeşit özelliklerini yansıtan çeşit Etruşka onu takip eden çeşit Santa Maria olmuştur. Etruşka ve Santa Maria çeşitleri Muş ekolojisinde ekonomik olarak yetiştiriciliği yapılabilir niteliktedir. 

This study was carried out between 2020-2021 in order to determine the performance of Santa Maria, Etruşka, Deveci and Ankara pears grown in ecological conditions in Muş region in different locations. Soft-core fruits represent the most grown group in the Muş region. Especially apple and pear cultivation is one of the most grown fruits in the region and contributes to the local economy. The study was carried out in Muş Center (four locations), Varto (two locations) and Korkut districts (one location). The varieties were examined in terms of phenological, morphological, pomological and chemical properties. The data obtained were analyzed in terms of the criteria subject to review. 1* Çalışma birinci yazarın doktora tezinden üretilmiştir. At the same time, the weighed rating determined the best performing places of each variety. In terms of pear varieties examined in the research, Muş Central Castle Neighborhood has been the prominent location. As a result of the research, the variety Etruşka, which reflects the best performance and variety characteristics, was the following variety Santa Maria. Etruşka and Santa Maria varieties can be grown economically in Muş ecology.