Soğuk Depolama Sırasında Çilek (Kabarla Çeşidi) Meyve Kalite Özellikleri Üzerinde Putresin ve Modifiye Atmosfer Paketleme (MAP) Uygulamalarının Etkisi


OĞURLU F., OĞURLU H., ÖZCENGİZ C. K., KÜÇÜKER E., AĞLAR E.

Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, cilt.39, sa.3, ss.515-526, 2024 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 39 Sayı: 3
  • Basım Tarihi: 2024
  • Doi Numarası: 10.7161/omuanajas.1457061
  • Dergi Adı: Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.515-526
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Çilek tam olgunlaştığında hasat edilmesi gereken ve aynı zamanda raf ömrü son derece kısa olan ve hızla bozulan bir meyve türüdür. Bu nedenle hasat sonrası raf ömrünün uzatılması önemlidir. Bu çalışmada, çilek meyvesinin kalitesini korumak ve pazar ömrünü uzatmak amacıyla soğuk depolama sırasında putresin ve modifiye atmosfer paketleme (MAP) uygulanmıştır. Ticari olgunlaşan meyveler 1 mM putresin ile muamele edilmiş ve 20 gün boyunca MAP içinde depolanmıştır. Ağırlık kaybı, çözünür katı madde içeriği, titre edilebilir asitlik, meyve rengi, organik asit ve fenolik içerik gibi kalite özellikleri depolamanın 4, 8, 12, 16 ve 20. günlerinde ölçülmüş ve analiz edilmiştir. Soğuk depolamanın 20. gününün sonunda en yüksek ağırlık kaybı kontrol uygulamasında (%) gerçekleşmiştir. Soğuk depolama sırasında SSC ve TA değerlerindeki düşüş MAP ve putresin uygulamaları ile yavaşlatılmıştır. Organik asitler ve fenolik bileşikler depolama süresi ile MAP ve putresin uygulamalarından önemli ölçüde etkilenmiştir. Soğuk depolamanın 20. gününden sonra, bazik organik asitler olarak belirlenen sitrik asit (748,91 mg 100 g -1) ve malik asit (258,34 mg 100 g-1) putresin uygulamasında en yüksekti. Fenolik bileşiklerden şikimik asit (0.77 mg 100 g-1) ve izositrik asit (112.58 mg 100 g-1) sırasıyla MAP ve MAP+ putresin uygulamalarında en yüksek bulunmuştur. Bu sonuçlar, çileklerin soğuk depolama sırasında putresin ve modifiye atmosfer paketleme (MAP) uygulamalarının, kalite özelliklerini koruyarak pazar ömrünü önemli ölçüde uzattığını göstermektedir.
Strawberry is a fruit species that must be harvested at full ripening and at the same time has an extremely short shelf life and deteriorates rapidly. Therefore, it is important to extend the shelf life after harvest. In this study, putrescine and modified atmosphere packaging (MAP) were applied during cold storage in order to maintain the quality and extend the shelf life of strawberry fruit. The commercial ripening fruit were treated with 1 mM putrescine and stored in MAP for 20 days. The quality characteristics such as weight loss, soluble solids content, titratable acidity, fruit color, organic acid and phenolic content were measured and analyzed on days 4, 8, 12, 16 and 20 of storage. At the end of 20 days of the cold storage, the highest weight loss was in control treatment (%). The decrease in soluble solids content (SSC) and titratable acidity (TA) values during cold storage was slowed down by MAP and putrescine treatments. Organic acids and phenolic compounds were significantly affected by storage time and MAP and putrescine treatments. After 20 days of the cold storage, citric acid (748.91 mg 100 g -1) and malic acid (258.34 mg 100 g-1), which were determined as basic organic acids, were highest in putrescine treatment. Shikimic acid (0.77 mg 100 g-1) and isocitric acid (112.58 mg 100 g-1) as phenolic compounds were highest in MAP and MAP+ putrescine treatments, respectively. These results releaved that the application of putrescine and modified atmosphere packaging (MAP) during cold storage significantly extends the market life of strawberries by preserving their quality attributes.