Yumurta Üretiminde Sürdürülebilirlik: Ürün Yaşam Döngüsü ve Karbon-Nötr Yumurta Açısından Değerlendirilmesi


Şeremet Tuğalay Ç., Güler H. C.

Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Kongresi, Manisa, Türkiye, 10 - 12 Kasım 2022, ss.48

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Manisa
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.48
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Yumurta, yüzyıllardır insanlar tarafından tüketilen, besin değeri yüksek bir gıdadır. Artan talep karşısında hızla büyüyen kümes hayvanları endüstrisi, insan-hayvan-çevre bağlamında pek çok endişeyi de beraberinde getirmiştir. Artan nüfus ve küreselleşme ile birlikte doğal kaynakları akılcı kullanan, çevreye duyarlı, insan ve hayvan sağlığı ile refahını gözeten, yeterli ve güvenli bir gıda olarak sürdürülebilir sofralık yumurta üretimi tartışma konusu olmuştur. Sürdürülebilirliğin en önemli basamağı olan “ürün yaşam döngüsü değerlendirme” yumurta üretim sistemlerinde çevresel performansı ölçerek sistemler arasındaki avantaj ve dezavantajları ortaya çıkaran ve olumsuz etkileri iyileştirmeyi amaçlayan bir analiz yöntemidir. Ürün yaşam döngüsünün değerlendirilmesi çevresel sürdürülebilirliğin ölçülmesinde bir araç olarak kullanılmakta ve sadece yumurta üretim işletmelerinin faaliyetleri ile ilgili olmayıp yem hammaddelerinin üretiminden taşınmasına ve son ürün olan yumurtanın gıda olarak sunulmasına kadar doğrudan ve dolaylı pek çok kaynağın etkileşimini de kapsamaktadır. Bu makalede, sürdürülebilir yumurta üretiminin çok boyutluluğu irdelenerek, öne sürülen yeni stratejiler hakkında bilgi verilmiş ve henüz çok yeni bir kavram olan “karbon-nötr yumurta” ile ilgili bilgiler derlenmiştir.