II. ULUSLARARASI TARIM KONGRESİ 2nd INTERNATIONAL AGRICULTURE CONGRESS, Ankara, Türkiye, 21 - 24 Kasım 2019, ss.158, (Özet Bildiri)
Bu arastırma, Suleymaniye yöresinde selekte edilen 10 badem (Prunus amygdalus Batsch.) genotipinin bazı
kimyasal özellikleri ve yağ asitleri kompozisyonunu belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada,
genotiplerin toplam yağ oranı % 40.33 ile (SU-67) - 48.17 (SU-69); protein oranı % 21.26 (SU-67) - 28.42 (SU69); kül oranı % 2.72 (SU-65) - 3.97 (SU-69); nem oranı % 2.87 (SU-82) - 3.81 (SU-24); palmitik asit oranı %
6.26 (SU-67) - 6.72 (SU-69); palmitoleik asit oranı % 0.22 (SU-67) - 0.42 (SU-69); stearik asit oranı % 1.07
(SU-67)- 1.70 (SU-69); oleik asit oranı % 70.41 (SU-67) - 71.15 (SU-69); linoleik asit oranı % 16.57 (SU-67) -
18.59 (SU-69) arasında saptanmıştır.
This study was carried out to determine some chemical properties and fatty acid content of selected almond
(Prunus amygdalus Batsch.) genotypes in Suleymaniye province. In the study, total oil content, protein content,
ash content, humidity, palmitic acid content, palmitoleic acid content, stearic acid content, oleic acid content,
and linoleic acid content of the selected genotypes were ranged from % 40.33 and (SU-67) - 48.17 (SU-69); %
21.26 (SU-67) - 28.42 (SU-69); % 2.72 (SU-65) - 3.97 (SU-69); % 2.87 (SU-82) - 3.81 (SU-24); % 6.26 (SU-67)
- 6.72 (SU-69); % 0.22 (SU-67) - 0.42 (SU-69); stearic acid rate % 1.07 (SU-67) - 1.70 (SU-69); % 70.41 (SU67) - 71.15 (SU-69); % 16.57 (SU-67) - 18.59 (SU-69) respectively.