Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, cilt.27, sa.2, ss.460-468, 2024 (ESCI)
Süt sığırcılığı, doğası gereği birçok risk ve belirsizlikle karşı karşıyadır.
Süt sığırcılığı işletmelerinin varlığını sürdürebilmesi, karşılaşılan risk
ve belirsizlikleri en iyi şekilde yönetebilmeleri ile mümkündür. Risk ve
belirsizliklerin ortaya çıkardığı olumsuzlukları en aza indirmenin
yollarından biri de tarım sigortası uygulamalarıdır. Hayvan hayat
sigortaları işletmelerin zararlarını tazmin ederek, işletmelerin varlığını
ve üretimin sürdürülebilir olmasına önemli katkılar sağlamaktadır. Bu
çalışmada, Van ilindeki süt sığırcılığı işletmelerinin hayvan hayat
sigortası yaptırmalarında etkili olan faktörlerin belirlenmesi
amaçlanmıştır. Araştırmanın materyalini 178 üretici ile yüz yüze
yapılan anketlerden elde edilen veriler oluşturmaktadır. Verilerin
değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler ve çapraz tablolar
verilmiş, üreticilerin sigorta yaptırmalarında etkili faktörlerin
belirlenmesinde ise Binomial logit model kullanılmıştır. Analiz
sonuçlarına göre, yıllık süt üretimi, işletmede kayıt tutma, tarımsal
kredi kullanma, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne üye olma ve
faydalanılan destek sayısı ile sigorta yaptırma arasında pozitif yönlü,
traktöre sahip olma, sağım öncesi meme temizliği yapma ve suni
tohumlama yaptırma ile hayvan hayat sigortası yaptırma arasında ise
negatif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Süt sığırcılığı
işletmelerinde var olan risklerin yönetilmesinde önemli bir araç olan
hayvan hayat sigortasına katılımın arttırılması, ilde süt sığırcılığı ve
süt ürünleri üretiminin gelişmesine ve sürdürülebilir olmasına önemli
katkılar sağlayabilecektir.
Given the unique characteristics of dairy cattle production, the
producers are faced with many risks and uncertainties. These facts
require efficient management for the survival of their farms.
Agricultural insurance generally and animal insurance for dairy cattle
farms specially is a significant tool to alleviate the losses and thus,
contribute to the survival of the dairy farms. This study aims to
determine the factors effective on the animal life insurance of the dairy
cattle farms in Van Province. Face-to-face interviews with 178
producers through questionnaires were conducted and the data obtained
was used for descriptive statistics, cross tables and binomial logit
model. The logit model showed that having animal life insurance had
positive effects on the annual milk production, keeping records in the
farms, using agricultural credits, being a member of the Cattle
Breeders' Association, and the number of support benefits while it had
negative effects on the having tractor, cleaning the udder before
milking, and having artificial insemination. We suggest that an
increase in the participation of the animal life insurance could
contribute to the sustainability and thus survival of dairy cattle farms
in terms of increasing milk production and income of the producers in
the province.
ve üretimin sürdürülebilir olmasına önemli katkılar sağlamaktadır. Bu
çalışmada, Van ilindeki süt sığırcılığı işletmelerinin hayvan hayat
sigortası yaptırmalarında etkili olan faktörlerin belirlenmesi
amaçlanmıştır. Araştırmanın materyalini 178 üretici ile yüz yüze
yapılan anketlerden elde edilen veriler oluşturmaktadır. Verilerin
değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler ve çapraz tablolar
verilmiş, üreticilerin sigorta yaptırmalarında etkili faktörlerin
belirlenmesinde ise Binomial logit model kullanılmıştır. Analiz
sonuçlarına göre, yıllık süt üretimi, işletmede kayıt tutma, tarımsal
kredi kullanma, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne üye olma ve
faydalanılan destek sayısı ile sigorta yaptırma arasında pozitif yönlü,
traktöre sahip olma, sağım öncesi meme temizliği yapma ve suni
tohumlama yaptırma ile hayvan hayat sigortası yaptırma arasında ise
negatif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Süt sığırcılığı
işletmelerinde var olan risklerin yönetilmesinde önemli bir araç olan
hayvan hayat sigortasına katılımın arttırılması, ilde süt sığırcılığı ve
süt ürünleri üretiminin gelişmesine ve sürdürülebilir olmasına önemli
katkılar sağlayabilecektir.