ANADOLU 2. ULUSLARARASI UYGULAMALI BİLİMLER KONGRESİ, Diyarbakır, Turkey, 26 - 28 April 2019, pp.22
Bu çalışma Diyarbakır ilinde yetiştiriciliği yapılan mandacılık işletmelerinin genel yapısını
ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla yaygın manda yetiştiriciliği yapılan
Diyarbakır ilçelerinden Bismil ve Silvan‟da çalışma yürütülmüştür. Seçilen ilçelerin
Diyarbakır ilindeki manda yetiştiriciliğinin genel durumunu ortaya koyacağı, bunun için de
yeterli materyale sahip olduğu ve ilin diğer ilçelerinin yerlerine örnek teşkil ettiği
düşünülmüştür. Öncelikle ilçelerde Manda Birliğine üye olmayan manda yetiştiricileri tespit
edilmiş ve bu yetiştiricilerle yüz yüze görüşme yapılarak kendileriyle anket çalışması
yapılmıştır.
Elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucu yetiştiricilerin bu işi aile mesleği,
desteklemelerden faydalanmak ve süt kalitesi nedeniyle yaptıkları bildirilmiştir.
Yetiştiricilerin bazı alışkanlıklarını değişen yaşam koşulları ve teknolojik gelişmelere rağmen
maddi imkansızlıkları nedeniyle halen sürdürdükleri tespit edilmiştir. Diyarbakır genelinde
manda sütü genelde yoğurt, peynir ve yağ olarak değerlendirilmektedir. Yetiştiricilerin
oldukça az bir kısmı saf manda sütünden yoğurt yaparken, manda sütünü, inek, koyun ve keçi
sütünün işletmedeki varlığına göre karıştırılarak yapıldığı tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Diyarbakır, Manda, yoğurt, yetiştirici