Levels of nitrate and nitrite in fresh and salted grey mullet (Chalcalburnus tarichi, Pallas 1881) samples


TÜREL İ., AKSOY A., SAĞUN E., DAĞOĞLU G.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol.9, no.1-2, pp.69-72, 1998 (Peer-Reviewed Journal) identifier

Abstract

This study was planned to investigate the level of nitrate and nitrite in the samples of İnci kefali (Chalcalburnus tarichi, Pallas 1811) which are fished in Van Lake and served freshly or salted for this purpose 24 fresh and 60 salted fish samples were analyzed by a spectrophotometric procedure. Nitrate was found in all samples investigated but nitrite was not found in the samples. Nitrate levels for fresh fishes were between 8.29-12.43 ppm (mean 10.48 ppm) and for salted fishes were between 0.6-13.54 ppm (mean 3.91 ppm). As a result, the levels of nitrat in fresh and salted fishes do not contain any risk for health and especially it is necessary to investigate the nitrosamines in salted fishes.
Bu çalışma, Van Gölünde yakalanan ve Van Gölü havzasında taze ve salamura yapılarak tüketime sunulan İnci kefali (Chalcalburnus tarichi, Pallas 1811) örneklerinde nitrat ve nitrit düzeylerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 24 adet taze ve 60 adet salamura balık örneği spektrofotometrik yöntemle analiz edilmiştir. İncelenen taze ve salamura balık örneklerinde nitrat tespit edilmiş, fakat nitrit saptanamamıştır. Taze ve salamura balık örneklerinde nitrat düzeyleri sırasıyla 8.29-12.43 ppm (ortalama 10.48 ppm) ve 0.6-13.54 ppm (ortalama 3.91 ppm) arasında tespit edilmiştir. Taze ve salamura balıklardaki nitrat miktarlarının sağlık açısından risk oluşturmayacak düzeylerde olduğu, özellikle salamura balıkların nitrozamin yönünden araştırılması gerektiği sonucuna varılmıştır.