Nilüfer Efendiyeva'nın Akademik Çalışmalarında Güneydoğu Anadolu'da Fransız İşgaline Karşı Mücadele


Creative Commons License

Qasımov C.

Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100. Yılında Geçmişten Günümüze Kilis Sempozyumu , Kilis, Türkiye, 7 - 08 Aralık 2021, ss.78-82

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Kilis
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.78-82
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Nilufer Efendiyeva Sovyetler Birliği döneminde Azerbayacan’da yaşamış ünlü Şarkiyatçıdır. Kendisi hayatının sonuna kadara Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi Yakın ve Orta Doğu Enstitüsü(şimdiki Şarkiyat Enstitüsü) bünyesinde bulunan „Türkiye’nin Tarihi ve Ekonomisi“ Şübesi‘nde çalışmıştır. Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisinin bünyesinde bulunan Yakın ve Orta Doğu Halkları Enstitüsü(Şarkiyat Enstitüsü) İkinci Dünya Savaşı‘ndan sonra Sovyetler Birliği‘nde Türkiye üzerinde akademik çalışma yapan üç Enstitüden biri olmuş ve bu bakımdan da bu Enstitü bünyesinde Türkiye’nin siyasi ve ekonomik tarihi ile ilgili yapılan akademik çalışmalar çok kapsamlı olmuştur.

Nilufer Efendiyeva da Sovyetler Birliği’nde Türkoloji alanında yetişen en önemli uzmanlardan biri olduğu için Türkiye Cumhuriyeti’nin siyasi tarihi konularına çok kiymetli akademik çalışmalar yapmıştır. Kendisinin en kiymetli çalışmaları ise 1919-1922 yıllar arasında yapılan Türk Kurtulıuş Savaşı(özelliklede Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nde Fransız işğalıne karşı mücadele konuları) ile ilgilidir. Birinci Dünya Savaşı sonrası Anadolu’nu işğal etmeye çalışan  Emperyalist güçlere karşı yapılan Milli Mücadele ile ilgili birkaç kitap yayınlayan Nilufer Efendiyeva bu değerli çalışmalarından dolayı 1960-1980’lı yıllarda Türk Tarih Kurumu tarafından yapılan Kongrelerin şeref konuğu olarak Türkiye‘ye davet edilmiştir.

Nilufer Efendiyeva Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nde Fransız işğalıne karşı en önemli monografisini 1966 yılında yayınlamıştır. “Anadolu’nun Güneyinde Fransa İşgalçilerine Karşı Türk Halkının Mücadelesi (1919-1921)“ isimli bu  monografide Antep, Kilis, Maraş, Adana ve Urfa’da Fransız işkâlının boyutları ele alınmış ve bu şehirlerde Fransız işkâlına karşı mücadelenin kazanılmasının Türkiye’deki Milli Mücadele’ye nasıl bir etki yapması konusu değerlendirilmiştir. 07-08 Aralık 2021 tarihinde Kilis’in Fransız işgalinden kurtuluşunun 100. yılı münasebetiyle Kilis 7 Aralık Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından düzenlenecek olan  “Geçmişten Günümüze Kilis Sempozyumu”na sunmak istediğimiz bildiride Güneydoğu Anadolu’da ve özelliklede Kilis’de Fransız işgaline karşı yapılan mücadelenin değerlendirilmesi yapılacaktır.