Marine and Life Sciences, cilt.2, sa.1, ss.51-56, 2020 (Hakemli Dergi)
Günümüzde gerek ülkeler gerekse ülkeler içindeki şehir ya da bölgeler arasında
yöresel marka üretme konusunda yoğun çalışmalar yürütülmektedir. Yöre ile
özdeşleşmiş ürün/ürünler coğrafik işaret alarak yörenin tanıtımında önemli bir
unsur halini almaktadır. Ancak bu ürünlerin gündeme gelmesi, kabul görmesi,
coğrafi işaretlerde yer alması için sosyal ve kültürel olduğu kadar, bilimsel
temellere de dayandırılması gerekmektedir. Van balığı, yoğun sodalı Van Gölünde
yaşamını sürdürebilecek özelliklere sahip, endemik bir türdür. Üreme göçü
sırasında meydana gelen görüntüler yerli ve yabancı turistlerin ve medyanın ilgiyle
takip ettiği bir görsel şölen olarak dikkat çekmektedir. Ancak bu endemik türün
ilgi odağı olma sürecinde “Van balığı” yerine “İnci kefali” adlandırılmasının öne
çıkarıldığı görülmektedir. Bilimsel ve kültürel dayanağı olmayan bu adlandırma,
Van halkı arasında kullanılan bir isim haline gelmese de, ülke genelinde kabul
görmüştür. Van balığı, bilimsel literatürde farklı bilimsel çalışmalarla ilk kez bin
sekizyüzlü yılların başlarında sazangillerin bir üyesi olarak tanımlanmıştır. Bu
tanımlama konusunda gerek Türkçe gerekse yabancı literatürde günümüze kadar
herhangi bir tartışma bulunmamaktadır. Bu çalışmayla, Van Gölü’nde yaşayan
endemik bir balık olan ve sazangillerin üyesi olduğu bilimsel bir gerçek olarak
ortada duran bu türe, bilimsel etikten uzak bir biçimde kefal deme ısrarından
vazgeçilmesi gerekliliği, gerekçeleriyle ele alınmış; yabancı literatürde “Van Fish”,
Türkçe literatür ve güncel kullanımda ise “Van balığı” olarak adlandırılmasının en
doğru yaklaşım olacağı akademik düzeyde ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Nowadays, intensive studies in the matter of producing regional trademark are
often being conducted either in countries or among cities and different regions of
the countries. Product/Products identified in a particular region have become an
important factor by taking a geographical sign on the advertising of the region.
However, in order for these products to become at the agenda, to be accepted,
and to appear at the geographical signs they should be based on scientific
roots as well as social and cultural ones. Van Fish is an endemic species that
has qualities to survive in the intense alkaline Van Lake. Images obtained the
reproduction migration draws attention of both local and foreign tourists and
the media as a visual feast. In the process of knowing and being spotlighted of
Van fish as an endemic species, it is well known as “pearl mullet (inci kefali in
Turkish)” rather than “Van fish”. Although the nomenclature of the fish has been
generally accepted and approved by the number of people who are not from Van
community, the nomenclature of pearl mullet does not have a scientific base.
Van fish was identified in the scientific literature as a species of cyprinus genus
in the early 1800s and there have been no debates neither in Turkish nor in any
other language so far. In this study, the necessity to quit the insistence to call
this species, endemic in Van Lake and which is as a scientific fact obviously a
species of Cyprinus, a mullet in unethical way scientifically has been discussed
with reasons; besides, it has been tried to state that at the academic level the
most accurate approach will be to call it Van Fish in foreign literature and Van
Balığı in Turkish literature.