Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, cilt.27, sa.3, ss.674-682, 2022 (Hakemli Dergi)
Bu çalışmada Türkiye’de son yıllarda yaygın olarak yetiştirilen
farklı aspir çeşitlerinin laboratuvar koşullarında bazı fizyolojik
parametreleri belirlenmiştir. Elde edilen veriler değerlendirildiğinde
istatistiksel olarak Asol çeşidinde toplam fenol miktarının diğer
çeşitlere göre daha düşük olduğu (81.33 mg/100g) bulunmuş, diğer
çeşitlerde ise 273.00-392.44 mg arasında tespit edilmiştir. Şeker
çeşitleri içinde Sakkaroz oranının Balcı çeşidinde 1.87 g ile en
yüksek, Ayaz çeşidinde ise 0.82 g ile en düşük değerde saptanmıştır.
Mineral maddeler içinden ise Fe miktarının 946.71 mg/kg ile en
yüksek Ayaz çeşidinde bulunduğu belirlenmiştir. Ölçülen diğer
fizyolojik parametrelerin ise çeşitler arasında istatistiksel olarak
farklı olmadığı, ancak değerlerin antioksidan miktarlarının 16.58-
24.97 µmol, Fruktoz miktarlarının 0.16-0.41 g/100 g, gluktoz
miktarlarının 0.43-0.63 g/100 g, Ca içeriğinin %1.76-3.00, Cu
miktarının 10.07-13.54 mg/kg, K, Mn ve Mg içeriklerinin sırasıyla
%1.79-3.60, %96.37-105.33 ve %0.41-0.97 arasında değiştiği
kaydedilmiştir.
In this study, some physiological parameters of different
safflower varieties grown widely in Turkey in recent years were
determined in laboratory conditions. When the data obtained were
evaluated, it was found that the total amount of phenols in Asol
cultivar was statistically lower (81.33 mg/100g) compared to other
cultivars, and it was found to vary between 273.00-392.44 mg in
other cultivars. Among the sugar varieties, the Sucrose ratio was
different between the varieties, and accordingly, the highest Sucrose value was determined with 1.87 g in Balcı variety and the
lowest Sucrose value with 0.82 g in Ayaz variety. Among the
mineral substances, it was determined that the amount of Fe was
statistically different between the cultivars, and accordingly, the
highest amount of Fe was found in Ayaz cultivar (946.71 mg/kg),
the lowest in Balcı (422.83 mg/kg) and Göktürk (444.75 mg/kg)
cultivars. The other physiological parameters measured were not
statistically different between the cultivars, but the values were
found to be 16.58-24.97 µmol for antioxidants, 0.16-0.41 g/100 g
for fructose, 0.43-0.63 g/100 g for glucose, 1.76-3.00% for Ca, and
10.07-13.54 mg/kg for Cu. It was noted that the contents of, K, Mn
and Mg varied between 1.79-3.60%, 96.37-105.33% and 0.41-
0.97%, respectively.