Farklı Aspir (Carthamus tinctorius L.) Çeşitlerinin Laboratuvar Koşullarında Bazı Fizyolojik Parametrelerinin Belirlenmesi


Creative Commons License

Kına E., Özgökçe M. S., Sadak A., Kıpçak S.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, cilt.27, sa.3, ss.674-682, 2022 (Hakemli Dergi)

Özet

Bu çalışmada Türkiye’de son yıllarda yaygın olarak yetiştirilen 

farklı aspir çeşitlerinin laboratuvar koşullarında bazı fizyolojik 

parametreleri belirlenmiştir. Elde edilen veriler değerlendirildiğinde 

istatistiksel olarak Asol çeşidinde toplam fenol miktarının diğer 

çeşitlere göre daha düşük olduğu (81.33 mg/100g) bulunmuş, diğer 

çeşitlerde ise 273.00-392.44 mg arasında tespit edilmiştir. Şeker 

çeşitleri içinde Sakkaroz oranının Balcı çeşidinde 1.87 g ile en 

yüksek, Ayaz çeşidinde ise 0.82 g ile en düşük değerde saptanmıştır. 

Mineral maddeler içinden ise Fe miktarının 946.71 mg/kg ile en 

yüksek Ayaz çeşidinde bulunduğu belirlenmiştir. Ölçülen diğer 

fizyolojik parametrelerin ise çeşitler arasında istatistiksel olarak 

farklı olmadığı, ancak değerlerin antioksidan miktarlarının 16.58-

24.97 µmol, Fruktoz miktarlarının 0.16-0.41 g/100 g, gluktoz 

miktarlarının 0.43-0.63 g/100 g, Ca içeriğinin %1.76-3.00, Cu 

miktarının 10.07-13.54 mg/kg, K, Mn ve Mg içeriklerinin sırasıyla 

%1.79-3.60, %96.37-105.33 ve %0.41-0.97 arasında değiştiği 

kaydedilmiştir.

In this study, some physiological parameters of different 

safflower varieties grown widely in Turkey in recent years were 

determined in laboratory conditions. When the data obtained were 

evaluated, it was found that the total amount of phenols in Asol 

cultivar was statistically lower (81.33 mg/100g) compared to other 

cultivars, and it was found to vary between 273.00-392.44 mg in 

other cultivars. Among the sugar varieties, the Sucrose ratio was 

different between the varieties, and accordingly, the highest  Sucrose value was determined with 1.87 g in Balcı variety and the 

lowest Sucrose value with 0.82 g in Ayaz variety. Among the 

mineral substances, it was determined that the amount of Fe was 

statistically different between the cultivars, and accordingly, the 

highest amount of Fe was found in Ayaz cultivar (946.71 mg/kg), 

the lowest in Balcı (422.83 mg/kg) and Göktürk (444.75 mg/kg) 

cultivars. The other physiological parameters measured were not 

statistically different between the cultivars, but the values were 

found to be 16.58-24.97 µmol for antioxidants, 0.16-0.41 g/100 g 

for fructose, 0.43-0.63 g/100 g for glucose, 1.76-3.00% for Ca, and 

10.07-13.54 mg/kg for Cu. It was noted that the contents of, K, Mn 

and Mg varied between 1.79-3.60%, 96.37-105.33% and 0.41-

0.97%, respectively.