Van Veterinary Journal, cilt.33, sa.3, ss.135-140, 2022 (Hakemli Dergi)
Bu araştırmada, taze yoncaya %5 ve %10 oranında elma katılarak yapılan yonca silajının kalite parametreleri
değerlendirildi. Bu amaçla, %5 oranında buğday samanı ilavesiyle kuru maddesi artırılan yoncaya iki farklı
düzeyde Altın çekirdek elması ilave edilerek laboratuvar siloları hazırlandı. Kontrol grubu ve deneme grupları
10 tekerrürden oluşturuldu. 1 litrelik kavanozlarda hazırlanan silajlar 60 gün sonra açıldı. Silaj
numunelerinde fiziksel ve kimyasal analizler yapıldı. Koku, dış görünüş ve renk değerlendirmesinde bütün
silajlar “Orta kalite” olarak puan aldı. Yonca silajına elma ilavesinin kuru madde (KM), ham kül (HK), ham
protein (HP), asit deterjan lif (ADF) ve nötral deterjan lif (NDF) içeriğine etkisinin kontrol grubuna kıyasla
istatistiksel olarak önemli olmadığı tespit edildi. Silajların pH değerlerinin 5.46 – 5.72 arasında olduğu, ancak
gruplar arasında önemli bir farklılık olmadığı tespit edildi. Silajlarda laktik asit (LA) düzeyinin %10 elma
katkısı ile önemli derecede yükseldiği, asetik asit (AA) ve propiyonik asit (PA) düzeyinin önemli derecede
düştüğü belirlendi (p<0.05). Bütirik asit düzeyinde ise gruplar arasında önemli bir farklılık olmadığı görüldü.
%10 Elma katılan silajların toplam azot içerisindeki amonyağa bağlı azot (NH3N-TN) oranları kontrol grubu
silajlara göre önemli derecede yüksek bulundu (p<0.05). Sonuç olarak, yonca silajına katılan %10
düzeyindeki elmanın silaj kalitesini iyileştirdiği, ancak ileride yapılacak çalışmalarda kuru madde düzeyi daha
yüksek yonca silajlarında elma katkısıyla daha iyi sonuçlar alınabileceği kanaatine varılmıştır.