7. INTERNATIONAL SCIENTIFIC RESEARCH AND INNOVATION CONGRESS, Ankara, Türkiye, 16 - 17 Aralık 2023, ss.520-541, (Tam Metin Bildiri)
Bitki ve baharatların önemli aromatik bileşenleri olan esansiyel yağların biyolojik aktiviteleri eski çağlardan
beri bilinmektedir. Parfümeride, gıda muhafazasında, tatlandırıcılarda ve tıpta kullanılırlar. Esansiyel yağlar,
gıdalardaki raf ömrünün uzatılmasına yardımcı olan doğal antimikrobiyal, antioksidan veya biyokoruyucu
etkileri nedeniyle gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak yüksek uçuculukları, doğrudan gıda
ürünlerinde kullanıldıklarında hızlı bir şekilde bozunmalarına neden olur ve bu bozunma, ısıtma, ışık ve
oksidasyon gibi dış faktörlerle daha da kötüleşir. Bu nedenle esansiyel yağlar aktif ambalajlamada,
kaplamalarda ve filmlerde ikame maddeleri olarak kullanılır. Mevcut eğilim, gelişmiş koruma özelliklerine
sahip aktif paketleme sistemleri geliştirmek için uçucu yağların yenilebilir filmler gibi biyolojik olarak
parçalanabilen malzemelere dahil edilmesidir. Bu, gıda israfını azaltarak ve ambalaj atıklarının yönetimini
iyileştirerek hem gıda hem de ambalaj endüstrisine fayda sağlayabilir. Son zamanlarda, partikül kapsülleme,
nanoemülsiyon, pickering emülsiyonları, çok katmanlı sistem ve elektrospinning teknolojisi dahil olmak üzere,
aktif filmlerde/kaplamalarda esansiyel yağların sürekli salınımını ve tutulmasını geliştirmek için umut verici
stratejiler önerilmiştir. Aktif paketleme sistemleri, aktif bileşikleri emerek veya serbest bırakarak mikrobiyal
bozulmayı etkili bir şekilde geciktirebilir veya önleyebilir, oksidasyonu azaltabilir ve gıdaların güvenliğini ve
kalitesini artırabilir. Bu bildiri, aktif ambalaj malzemelerine esansiyel yağların eklenmesinin antioksidan ve
antibakteriyel özellikleri üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi de dahil olmak üzere, aktif gıda ambalajında
esansiyel yağların kullanımındaki mevcut durumu ve son gelişmeleri tartışmaktadır.