KENTSEL ATIK SULARIN KARAMBA (LOLİUM MULTİFLOLORUM CV. CARAMBA) BİTKİSİNİN AĞIR METAL VE BAZI BESİN ELEMENTİ İÇERİĞİNE ETKİSİ


Creative Commons License

Ağırağaç Z., Zorer Çelebi Ş.

Iğdır İnternational Applied Sciences Congress, Iğdır, Türkiye, 14 - 15 Nisan 2021, ss.111-112

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Iğdır
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.111-112
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet


Tarım ve hayvancılık potansiyeli yüksek olan Van İlinde halkın önemli bir kısmı bitkisel ve hayvansal üretim yapmaktadır. İlin mera varlığı 1.359.022 hektar ile ülkemizin toplam mera varlığının % 10’unu oluşturmaktadır. Bunun yanında ilde 106.117 hektar alanda yem bitkileri ekimi yapılmaktadır. Hayvansal üretimde kaba yem temini büyük önem arz etmektedir. Yem bitkileri üretimimiz, ülkemiz hayvan popülasyonunu yeterince beslemeye yönelik nitelik ve nicelikte değildir. Günümüzde kaliteli, ucuz ve bol kaba yem kaynağı olarak kullanılabilecek yüksek verimli kültür yem bitkileri geliştirilmiştir. Bunlardan biri, İtalyan çimi (Lolium multiflorium )’nin varyetesi olan Karamba (Lolium multiflorium cv. caramba )’ dir. Karamba gelişmiş ülkelerde hayvancılıkta yaygın şekilde kaba yem olarak kullanılmaktadır. Geniş yapraklı, çok lezzetli, kuru madde oranı yüksek, protein, karbonhidratlar ve mineral maddeler bakımından zengin tek yıllık bir yem bitkisidir. Biçim zamanına kadar bitkinin kabalaşmayıp taze kalması ve hızlı büyümesi nedeniyle ülkemiz hayvancılığının kaba yem sorununu çözmede yardımcı olabileceği düşünülmektedir. 

Bitkisel üretimi sınırlayan en önemli faktör olan su kaynaklarının giderek azalması günümüzde atık suların yeniden kullanılmasını kaçınılmaz kılmaktadır. Dünyada ve ülkemizde gelecekte yaşanabilecek kuraklığa karşı çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalardan biri de atık suların bitkisel üretimde yeniden kullanılmasıdır. Araştırmada, Van/Edremit İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi çıkış suyunun farklı konsantrasyonlarının Karamba bitkisinin gelişimi ile uygulamalar sonrası bitki ve toprağın bazı element içeriklerine etkisi araştırıldı. Deneme Tesadüf parselleri deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak iklim odasında kuruldu. Araştırmada % 100 saf su (100S), %75 saf su + %25 atıksu (75S25A), %50 atıksu + %50 saf su (50S50A) ve %25 saf su + %75 atıksu (25S75A) şeklinde uygulamalar yapıldı. Araştırma sonucunda atık su konsantrasyonlarının bitki boyu, yaş ve kuru ot miktarlarını arttırdığı ancak çıkış ve ortamdan çekilme üzerine bir etkisinin olmadığı sonucuna ulaşıldı. Atık su uygulamalarının hasat sonrası alınan toprak örneklerinde element konsantrasyonlarını genel olarak arttırdığı belirlendi, Hasat sonrası toprakta pH’nın düştüğü ancak EC değerinde arttığı bulundu. Alınan sonuçlara göre, Van/Edremit İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi suyunun kısa süreli bitki yetiştiriciliğinde kullanılabileceği, ancak uzun süreli kullanımının belirlenmesi için farklı bitki gruplarıyla daha uzun süreli çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.