Journal of Tourism and Gastronomy Studies, cilt.13, sa.1, ss.124-152, 2025 (Hakemli Dergi)
Bu çalışmada Van ilinin mutfak kültürü içerisinde yer alan özel günler ve geçiş dönemlerinde yapılan yemekler araştırılmıştır. Çalışma Van ilinde yaşamını sürdüren ve en az elli yaşında olan 14 katılımcı ile yüz yüze, yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerde katılımcılardan hangi törenlerde hangi yemeklerin yapıldığına ve bu törenlere ait uygulamalara yönelik veriler toplanmıştır. Toplanan veriler “MAXQDA” nitel analiz programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizler sonucunda Van ili mutfak kültürünün et ve süt ürünleri ağırlıklı olduğu görülmüştür. Hayvancılığın yaygın olduğu şehirde peynir ve yoğurt gibi ürünlerinde mutfak kültüründe yoğunlukta olduğu gözlemlenmiştir. Yapılan analizler doğrultusunda özellikle düğün, cenaze ve hacı karşılama\uğurlama törenlerinde geleneksel olarak en fazla kavurma\pilav yemeği tüketilmektedir. Yemeklerin yapımında mencel adını verdikleri büyük bakır kazanların, krom tabakların, sinilerin ve tatlı yapımı için kalburun kullanıldığı gözlenmiştir.