9. ULUSLARARASI TARIM, HAYVANCILIK ve KIRSAL KALKINMA KONGRESİ, Burdur, Türkiye, 19 - 20 Mart 2022, ss.17-18, (Özet Bildiri)
Ülke hayvancılığının geliştirilmesinde
çözülmesi gereken önemli sorunlardan biri, kaliteli ve ucuz kaba yem
ihtiyacının düzenli olarak karşılanmasıdır. Kaba yemlerin hayvan besleme
fizyolojisine uygunluğunun yanı sıra, kaliteli ve ucuz olması halinde, daha
pahalı olan ve insan beslenmesinde de kullanılan kesif yemlerin hayvan
beslemede kullanımı azalacaktır. Bu çalışma, hayvan beslemede kullanılan yaş
şeker pancarı posası, lenox ve ryegrass silajlarının, mısır silajı ile
karşılaştırmalı olarak, kalitelerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Mısır
hasılı hamur olum döneminde, lenox çiçeklenmenin tamamlandığı dönemde, ryegrass
ise, başaklanma başlangıcında hasat edilmiştir. Mısır silajına hiçbir katkı
maddesi ilave edilmemiş; kolay parçalanabilir şeker düzeyi düşük olan yaş şeker
pancarı posası, ryegrass ve lenox silajlarına ise %5 düzeyinde melas
katılmıştır. Şeker pancarı posası silajına ayrıca, kuru madde düzeyini %20’ye
çıkaracak olacak şekilde %5 oranında korunga kuru otu da ilave edilmiştir.
Bütün silajlar, 150 L hacmindeki varillere sıkıştırılarak hazırlanmıştır. Mısır
silajı, YŞPP silajı, lenox silajı ve ryegrass silajına ait pH değerleri,
sırasıyla 4.11, 3.90, 4.20, 4.20 olarak bulunmuştur. Silajların pH değerlerine
ait sonuçlarda istatistiki anlamda farklılık (p˂0.05) söz konusu olmakla
birlikte, bütün silajlarda belirlenen pH değerleri, kaliteli silajlar için
kabul edilen 3.8-4.2 pH aralığında yer almıştır. Çalışmada kullanılan mısır, YŞPP, lenox ve
ryegrass silajlarında NH3-N miktarı sırasıyla 6.65, 6.34, 7.46 ve 6.85 mg/100
ml olarak belirlenmiş ve lenox silajına ait NH3-N değeri mısır silajı ve YŞPP
silajı değerinden yüksek, ryegrass silajına ait değer ile benzer olmuştur.
Çalışmada kullanılan mısır silajı, YŞPP silajı, lenox silajı ve ryegrass
silajlarında laktik asit değerleri sırasıyla %4.6, %6.2, %5.7 ve %5.7 (p˃0.05);
asetik asit değerleri ise aynı sıraya göre %3.1, %2.5, %2.9 ve %2.0 (p>0.05)
olarak tespit edilmiştir. Örneklerde bütirik asit belirlenememiş, propiyonik
asit ise, sadece mısır silajlarında ve çok düşük düzeylerde belirlendiği için
değerlendirmeye alınmamıştır. Çalışmada
kullanılan bütün silajlar Flieg puanlama sistemine göre “pekiyi” silaj
sınıfında yer almıştır. Sonuç olarak, bu çalışmada yaş şeker pancarı posası,
lenox ve ryegrass silajlarına %5 melas katmak şartıyla, bu silajların mısır
silajı ile yarışabilir özelliklere sahip olduğu belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler: Mısır Silajı, Yaş Şeker Pancarı
Posası Silajı, Lenoks Silajı, Ryegrass Silajı
One of the most important problems that need to be
solved in the improvement of animal husbandry in a country is to regularly meet
the need for high-quality and inexpensive roughage. In the case that roughages
are high-quality and inexpensive in addition to being suitable for animal
nutrition physiology, the use of concentrate feeds that are more expensive and
used also in human diets will decrease. This study was carried out to determine
the quality of sugar beet pulp, lenox and ryegrass silage used in feeding
animal, in comparison with corn silage. Whole maize was harvested at the dough
stage, lenox was harvested at the end of flowering, ryegrass was harvested at
the beginning of spike. No additives were added to the maize silage; but it has
added 5% molasses to sugar beet pulp, ryegrass and lenox silages have low level
of easily degradable sugar. Additionally, 5% sainfoin hay was added to sugar
beet pulp silage to increase the dry matter level to 20%. The pH values of the maize silage, sugar beet pulp, lenox and ryegrass silages were found
respectively as 4.11, 3.90, 4.20 and 4.20. While there was a significant
difference in the pH values of the silages (p˂0.05), all values were in the
range of 3.8- 4.2 which is acceptable
for quality silages. This showed that good fermentation was formed in the
silages. In the maize, sugar beet pulp, lenox and ryegrass silages that were
used in the study, the NH3-N concentrations
were found respectively as 6.65, 6.34, 7.46 and 6.85 mg/100 ml, where
the NH3-N value of the lenox silage was higher than the maize silage and sugar
beet pulp silage values and similar to the ryegrass silage value. In the
maize, FSBP, lenox and ryegrass silages used in this study, the lactic
acid values were found respectively as 4.6%, 6.2%, 5.7% and 5.7% (p˃0.05),
while the acetic acid values were found respectively as 3.1%, 2.5%, 2.9% and
2.0% (p>0.05) in the same order. Butyric acid could not be detected in the
samples, while as propionic acid was determined only in the maize silages and
at very low levels, it was not included in the analysis. All silages used in
the study were classified as “very good” according to Flieg scoring system. As
a result, in this study, it was determined that these silages were competitive
with corn silage in the feeding of animal as long as 5% molasses were added
to sugar beet pulp, lenox and ryegrass
silages.
Keywords: Corn Silage, Sugar Beet Pulp Silage, Lenox Silage, Ryegrass Silage
*: Bu bildiri “Süt ineklerinin beslenmesinde, yaş
şeker pancari posasi, lenox ve ryegrass silajlarinin, misir silaji ile
karşilaştirmali olarak kalitelerinin belirlenmesi” adlı tezden türetilmiştir.