AGRO INTERNATIONAL CONFERENCE ON AGRICULTURE June 04-06, 2022, Baku, Azerbaycan, 4 - 06 Haziran 2022, cilt.1, ss.323-328
Toprak, canlıların temel ihtiyaçları olan barınma ve beslenme için en önemli kaynaktır. Aynı zamanda
karasal ekosistemin vazgeçilmez unsuru ve insan zaman ölçeğinde yenilenemeyen bir kaynaktır. Toprak
kalitesi, toprağın hayvansal ve bitkisel üretimin sürdürülebilirliği, su ve hava kalitesinin artırılması ve
insan sağlığına uygun canlı ekosistemi oluşturması için gerekli tüm eylemleri gerçekleştirme kapasitesi
olarak tanımlanmaktadır. Topraklar genellikle arazi kullanımındaki ve yönetimindeki değişikliklere
yavaş tepki verdiğinden, toprak kalitesindeki değişiklikleri geri dönüşü olmayan hasar oluşmadan tespit
etmek su ve hava kalitesinden daha zor olabilir. Hızlandırılmış erozyon, toprak organik karbon
havuzunun tükenmesi ve biyolojik çeşitliliğin kaybı, toprak verimliliğinin kaybı ve besin dengesizliği,
asitlenme ve tuzlanma başlıca toprak bozunma süreçleri arasındadır. Toprak bozulma eğilimleri, onarıcı
bir arazi kullanımı ve önerilen yönetim uygulamalarının benimsenmesiyle iyileştirilebilir. Tarımsal
uygulamaların sürdürülebilirliğini değerlendirmek için, toprak kalitesinin çeşitli indekslerini kullanarak
toprak sağlığının değerlendirilmesine ihtiyaç vardır. Toprağın kimyasal ve mikrobiyal özellikleri,
tarımsal ekosistemlerde sürdürülebilir arazi yönetimini değerlendirmek için toprak kalite indeksleri
yaygın olarak kullanılmaktadır. Fiziksel toprak kalitesi indeksleri genellikle havalandırma, su depolama
ve hareket ile ilgiliyken, kimyasal toprak kalitesi indeksleri besin mevcudiyeti, eser metallerin
fitotoksisitesi ve topraktaki pestisit hareketliliği ile ilgilidir. Toprak kalitesinin birçok biyolojik indeksi
nitrojen mineralizasyonu, mikrobiyal biyokütle, mikrobiyal biyokütlenin toplam karbon oranını, toprak
solunumu ve atığın ayrışma oranlarını içerir.
Soil is the most important resource for shelter and nutrition, which is the basis of the needs of living
things. It is also indispensable element of the terrestrial ecosystem and a non-renewable resource on
human time scales. Soil quality is defined as the capacity of the soil to perform all necessary actions for
the sustainability of animal and plant production, increasing water and air quality, and creating living
ecosystem favourable to human health. Since soils generally react slowly to changes in land use and
management, detecting changes in soil quality before irreversible damage can occur can be more
difficult than in water and air quality. Accelerated erosion, depletion of the soil organic carbon pool and loss of biodiversity, loss of soil fertility and nutrient instability, acidification and salinization are among
the major soil degradation processes. Soil degradation trends can be ameliorated by a restorative land
use and adoption of recommended management practices. To evaluate sustainability of agricultural
practices, assessment of soil health using various indices of soil quality is needed. Soil chemical and
microbial properties are commonly used as soil quality indices to evaluate sustainable land management
in agroecosystems. Physical soil quality indices are generally related to aeration, water storage and
movement, while chemical soil quality indices are related to nutrient availability, phytotoxicity of trace
metals, and pesticide mobility in soils. Many biological indices of soil quality include nitrogen
mineralization, microbial biomass, microbial biomass to total carbon ratios, soil respiration and rates of
waste decomposition.