Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, cilt.30, sa.4, ss.652-665, 2020 (Scopus)
Bu çalışma, stoma
yoğunluğu ve boyutları üzerine çeşidin, kullanılan yöntemlerin (kalıp
alma/saydamlaştırma), yaprakların alınma konumlarının (gölge/güneş) ve yaprak
yüzeyinin farklı bölgelerinden örnek almanın (uç, orta, dip) etkilerini ortaya
koymak ve çeşitlerin toplam klorofil, klorofil a, klorofil b, karotenoid
miktarları ile SPAD değerlerini tespit etmek amacıyla 2017 yılında Hizan
yöresinde yetiştirilen 28 yerel üzüm çeşidi üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada çeşit, yöntem ve yaprağın alındığı konumun
stoma yoğunluğu üzerine olan etkisinin önemli olduğu ancak yaprak yüzeyinin
farklı bölgelerinden örnek almanın stoma yoğunluğu üzerine etkisinin önemsiz
olduğu tespit edilmiştir. Aynı şekilde, çeşit ve yöntemin stoma boyutları
üzerine olan etkilerinin önemli olduğu ancak yaprağın alınma konumunun ve
yaprak yüzeyinin farklı bölgelerinden örnek almanın stoma boyutları üzerine
olan etkisinin önemsiz olduğu belirlenmiştir. Tüylü ve yüzeyi pürüzlü asma
yapraklarında daha iyi bir stomal değerlendirmenin yapılmasında saydamlaştırma
yönteminin tercih edilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır. Çalışmada
çeşidin toplam klorofil, klorofil a, klorofil b ve karotenoid miktarları ile
SPAD değerleri üzerine olan etkisinin önemli olduğu ve çeşitler arasında bu
değerler bakımından önemli farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Güneşte olan
yaprakların SPAD değerlerinin gölgede olan yapraklara göre daha yüksek olduğu
gözlemlenmiştir.
Abstract: In order to reveal
effects of cultivar, methods used (nail polish and transparented leaf
method), picking positions of the leaves (shade / sun) and sampling from
different parts of the leaf surface (tip, middle, bottom) on stoma density
and sizes and determine total chlorophyll, chlorophyll a, chlorophyll b,
carotenoid amounts and SPAD values of the cultivars, this research was
carried out on 28 local grape cultivars grown in Hizan province in 2017. In
the study, it was determined that the effect of the cultivar, method used and
picking position of the leaf on the stoma density was important, but the
effect of sampling from different parts of the leaf surface on the stoma
density was insignificant. Similarly, it was determined that the effect of
the cultivar, method used and on the stoma sizes was important, but the
effect of picking position of the leaf and sampling from different parts of
the leaf surface on the stoma sizes was insignificant. It was concluded that
the transparented leaf method should be preferred in making better stomal
observation in the hairy and rough grapevine leaves. In the study, it was
determined that the effect of the cultivar on total chlorophyll, chlorophyll
a, chlorophyll b and carotenoid amounts and SPAD values was important and
there were important differences between cultivars in terms of these values.
It was observed that the SPAD values of the leaves in the sun were higher
than the leaves in the shade. |