Ağız ve Diş Lezyonlarında Anestezi


Kayıkcı C., Sancak T., Kuşçu Y., Aslan L.

Kedi ve Köpeklerde Ağız ve Diş Hastalıklar, Musa GENÇCELEP,Abdullah KARASU, Editör, Türkiye Klinikleri Yayınevi, Ankara, ss.14-17, 2020

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2020
  • Yayınevi: Türkiye Klinikleri Yayınevi
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.14-17
  • Editörler: Musa GENÇCELEP,Abdullah KARASU, Editör
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Ağız ve diş problemlerinde hasta bilinçliyken ağızla ilgili rutin bir inceleme yapmak bazen mümkün iken, bazı hayvanlarda ise mümkün değildir. Sağlıklı bir ağız ve diş muayenesi yapabilmek için saldırgan hayvanlar sakinleştirilmeli, sedasyona veya anesteziye alınmalıdır. Rutin profilaksi tedavisi veya diş ile ilgili daha fazla işlem gerektiren tüm müdahaleler farklı derecelerde ağrı ile sonuçlanır. Bunu hastalarımızı rahat tutacak şekilde yönetmemiz gerekmektedir. Farklı etkilere sahip olan çoklu analjeziklerin kullanılması ağrı hissinin azaltılmasına yardımcı olur. Bu aneljezikler opioidler, nonsteroid antienflamatuar ilaçlar, α-2 agonistleri ve lokal anestezikler olmak üzere dört grupta incelenir.

In oral and dental problems, it is sometimes possible to perform a routine examination of the mouth only when the patient is conscious, but it is not possible because some animals do not allow an open mouth examination while conscious. In order to have a healthy oral and dental examination, aggressive animals should be calmed, sedated or anesthetized. All interventions that require routine prophylaxis treatment or further dental procedures result in varying degrees of pain. We need to manage this to keep our patients comfortable. The use of multiple analgesics with different effects helps to reduce pain. These analgesics are divided into four groups as opioids, nonsteroidal anti-inflammatory drugs, α2 agonists and local anesthetics.