Uluslararası Katılımlı X. VETERİNER GIDA HİJYENİ KONGRESİ, Diyarbakır, Türkiye, 25 - 27 Nisan 2024, ss.87, (Özet Bildiri)
Aflatoksinler, gıda ve yemlerdeki geniş dağılımları ve yüksek toksisiteleri nedeniyle gıda güvenliğini ilgilendiren en toksik ikincil metabolitler olarak kabul edilmektedir. Yapılan bu araştırma ile Van otlu peynirlerinde (salamura/kuru tuzlama) Aflatoksin M1 (AFM1) prevalansının belirlenmesi hedeflenmiştir. Perakende olarak satışa sunulan toplam 90 adet (n=90) salamura ve kuru tuzlama Van otlu peynir örneği incelenmiştir. Örneklerdeki AFM1 düzeyi; kromatografik (High Performance Liquide Chromotography (HPLC)/Fluorescent Detection (FLD)) yöntemle belirlenmiştir. Salamura Van otlu peynir örneklerinin <LOD-0.573 ng g-1 arasında değişen miktarlarda ve ortalama 0.165±0.206 ng g-1, kuru tuzlama otlu peynir örneklerinin ise <LOD-0.017 ng g-1 AFM1 içerdiği tespit edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda; salamura ve kuru tuzlama Van otlu peynir örneklerinde AFM1 insidansının sırasıyla %17.78 (n=8) ve %2.22 (n=1) olduğu saptanmıştır. Salamura Van otlu peynir örneklerinde belirlenen AFM1 yoğunluğunun, kuru tuzlama Van otlu peynir örneklerine göre istatistiksel açıdan önemli düzeyde daha yüksek olduğu görülmüştür (p<0.05). Van otlu peynir üretiminde standardizasyon, kalitenin arttırılması ve gıda güvenliğine yönelik Toplam Kalite Yönetimi, İyi Üretim Uygulamaları ve Tehlike Analizi Kritik Kontrol Noktaları gibi sistemler/standart kontrol prosedürlerinin etkin kullanımı ve yaygınlaştırılması sağlanmalıdır. Mikotoksin oluşumunun engellenmesine yönelik iyi tarım ve depolama uygulamalarının yanı sıra hayvan yemlerinde aflatoksin kontaminasyonuna yönelik önleyici tedbirlerin alınması gerekmektedir. Bu uygulamalar ve sistemler; toplam kalite, besin öğeleri ve halk sağlığı açısından olumlu katkılar yanında teknolojik üstünlük gibi farklı avantajlar da sunacaktır.