Gastronomi ve Dijitalleşme


Aydın Ş., Uçkan Çakır M.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi, cilt.12, sa.4, ss.2143-2159, 2022 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Cilt numarası: 12 Sayı: 4
  • Basım Tarihi: 2022
  • Dergi Adı: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM), Index Copernicus, Sobiad Atıf Dizini
  • Sayfa Sayıları: ss.2143-2159
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Gastronomi biliminde gıdanın üretilmesi, dağıtılması ve sunulması aşamalarında teknolojik gelişmelerden sıklıkla yararlanılmaktadır. Bu bağlamda çalışma kapsamında dijitalleşme ve gastronominin ilişkisi hakkında nitel araştırma yöntemlerinden literatür taraması ve doküman analizi teknikleri kullanılarak konu hakkında incelemeler yapılmıştır. Çalışma kapsamında değerlendirilen dijitalleşme ve dijital dönüşüm kavramlarının gastronomi alanı üzerindeki etkileşimlerini incelemek bu araştırmanın amaçlarındandır. Gastronomi alanında kullanılan teknolojilerin diğer teknolojik gelişmelerle bağlantılı olarak geliştiği söylenebilmektedir. Ayrıca arttırılmış gerçeklik, nesnelerin interneti, yapay zeka ve robotik, akıllı uygulamalar, 3D yazıcılar gibi teknolojik yeniliklerin adapte olduğu ve sektörel düzeyde kullanımın başladığı görülmüştür. Bu bağlamıyla değerlendirildiğinde gastronominin dijitalleşmeye uygum sağladığı ve gelecekte bu yeniliklerin devam edeceğinden bahsetmek mümkündür. Çalışmamız sonucunda dijital teknolojilerinin artık ütopik bir bilim-kurgu filmi olarak değerlendirilmediği, gıda endüstrisi ve turizm uygulamaları içerisinde sıklıkla kullanıldığı görülmüştür.