Gömülü Maksiller Kanin Dişlerinin Komşu Dişler Üzerinde Kök Rezorpsiyonuna Etkisinin Üç Boyutlu Değerlendirilmesi: Kesitsel Bir Araştırma


Creative Commons License

Kaya S.

Türkiye Klinikleri Diş Hekimliği Bilimleri Dergisi, cilt.29, sa.1, ss.22-29, 2023 (Hakemli Dergi)

Özet

 Amaç: Bu araştırmanın amacı, gömülü maksiller kanin dişlerinin komşu dişler üzerinde kök rezorpsiyonuna etkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya 2012-2022 tarihleri arasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine başvurmuş, yaşları 13-40 arasında olan daha önce çeşitli sebeplerle konik ışınlı bilgisayarlı tomografi görüntüsü alınan; maksiller kanin dişi gömülü olan 102 hasta dâhil edildi. İstatistiksel anlamlılık p<0,05 olarak kabul edildi. Kök rezorpsiyonu dereceleri gruplandırılarak; rezorpsiyon yok, hafif rezorpsiyon, orta rezorpsiyon ve şiddetli rezorpsiyon şeklinde ayrıldı. Değerlendirme öncesi, daha önce ortodontik tedavi görmüş olanlar, agenezi, dental invaginasyon, taurodontizm, dilatasyon gibi dental anomalisi olanlar, radyografisi kalitesiz olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Bulgular: Santral dişle teması olan gömülü maksiller kanin dişi oranı %25,5, lateral dişle teması olan gömülü maksiller kanin dişi oranı %53,9 ve premolar dişle teması olan gömülü maksiller kanin dişi oranı %16,7 olarak elde edildi. Rezorpsiyon durumu hafif olan dişlerin oranı %35,3, orta olan dişlerin oranı %2, şiddetli olanların oranı %2,9 ve rezorpsiyon olmayanların oranı %59,8 olarak elde edildi. Gömülü maksiller kanin dişin konumuna göre lateral, santral ve premolar dişle temas olması durumunda rezorpsiyon durumlarının dağılımları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı (p>0,050). Kök rezorpsiyon durumlarına göre cinsiyetlerin dağılımları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmedi (p=0,806). Kök rezorpsiyon durumlarına göre yaşların ortanca değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmedi (p=0,816). Sonuç: Gömülü maksiller kanin diş konumlarının komşu dişlerde rezorpsiyona sebep olması üzerinde etkili olmadığı ve kök rezorpsiyonlarının yaşa ve cinsiyete göre farklılık göstermediği görülmüştür. Bu nedenle gömülü kalmış maksiller kanin dişlerin pozisyondan, yaştan ve cinsiyetten bağımsız olarak çevre dişlerde rezorpsiyona sebep olabileceği bilinmeli her vaka rezorpsiyon meydana getirme ihtimali olması açısından değerlendirilmelidir.

 Objective: The aim of this study is to examine the effect of impacted maxillary canines on root resorption on adjacent teeth. Material and Methods: Between the years of 2012-2022, Van Yüzüncü Yıl University Faculty of Dentistry was admitted to the study, aged between 13 and 40, whose cone beam computed tomography image was taken for various reasons before; 102 patients with impacted maxillary canines were included. Statistical significance was accepted as p<0.05. The degrees of root resorption were grouped as no resorption, mild resorption, moderate resorption and severe resorption. Patients with previous orthodontic treatment, dental anomalies such as agenesis, dental invagination, taurodontism, dilatation, and poor quality radiographs were excluded from the study. Results: The ratio of impacted maxillary canine teeth with central incisor contact was 25.5%, the rate of impacted maxillary canine teeth with lateral incisor contact was 53.9%, and the rate of impacted maxillary canine tooth with premolar tooth contact was 16.7%. The rate of teeth with mild resorption was 35.3%, the rate of teeth with moderate resorption was 2%, the rate of those with severe resorption was 2.9%, and the rate of non-resorption was 59.8%. According to the position of the impacted maxillary canine tooth, there was no statistically significant difference between the distribution of resorption conditions in case of lateral incisor, central incisor and premolar tooth contact (p>0.050). There was no statistically significant difference between the distributions of genders according to root resorption status (p=0,806). There was no statistically significant difference between the median values of ages according to root resorption status (p=0,816). Conclusion: It has been observed that the position of impacted maxillary canine teeth has no effect on causing resorption of adjacent teeth and root resorption does not differ according to age and gender. Therefore, it should be known that impacted maxillary canine teeth can cause resorption in the surrounding teeth regardless of position, age and gender, and each case should be evaluated for the possibility of resorption.