15. Ulusal Zootekni Öğrenci Kongresi, Adana, Türkiye, 9 - 11 Mayıs 2022, ss.80, (Özet Bildiri)
Silajlık yonca (Prosementi) ikinci biçim olarak çiçeklenme döneminde, silajlık mısır (FAO
700 olum grubundan May-Hido) ise süt olum döneminde silotrak ile hasat edilmiştir. Yonca;
60 gün 400 kg lık plastik siloda, mısır ise 60 gün süre ile toprak üstü yüzeysel silolarda
fermantasyona bırakılmıştır. Fermantasyon sonucu açılan silolarda fiziksel (silajın pH’sı renk,
koku ve strüktür) ve kimyasal (kuru madde, organik madde, ham protein, ham yağ, ham kül)
analizler yapılmıştır. Mısır silajının koku, renk ve strüktür bakımından yapılan fiziksel
değerlendirmede, hoş ve aromatik bir koku, hafif sarıdan yeşile doğru değişen bir renk,
yaprak ve sapların strüktürünü genellikle kaybetmediği gözlenmiş ve buna göre toplam 19
puanlar verilerek 'Pekiyi' derecede silaj edilmiş; yonca silajında ise iz miktarda bütirik asit
kokusu ve yaprakların yapısı biraz değişmiş olduğundan toplam 14 puan almış ve silajın
niteliği memnuniyet verici olarak değerlendirilmiştir. Süt olum döneminde hasat edilerek
silolanan mısır silajı yonca silajından daha yüksek KM (%23.2’e karşı %30.85) ve NDF
(%35.94’e karşı %52.19) içeriğine sahipken, HP (%15.85’e karşı %6.22) daha düşük
belirlenmiştir (P<0.001). Yonca silajında NH3-N konsantrasyonunun yüksek ve suda
eriyebilir karbonhidrat (SÇK) konsantrasyonunun ise düşük belirlenmiştir (P<0.001).
Sonuç olarak; her ne kadar yonca kuru otu rasyonların önemli bir kısmını oluştursa da iklim
ve arazi koşulları dikkate alındığında yoncayı silolamak daha uygun olabilir. Gelişen silaj
teknolojisi yanında uygun katkı maddeleri veya buğdaygil hasılları ile karıştırılarak kaliteli
baklagil silajları elde edilebilir. Özellikle silaj yapım teknolojisindeki gelişmelerle birlikte
günlük tüketime uygun balya ve paket silaj kullanımı da giderek yaygın hale gelmesiyle
geleneksel silajlarda sıkça karşılaşılan aerobik stabilite sorunlarının balya veya paket silaj
yapımı ile en aza indirgenebileceği söylenebilir.