KARADENIZ 15th INTERNATIONAL CONFERENCE ON APPLIED SCIENCES, Rize, Türkiye, 8 - 10 Mart 2024, ss.13-23, (Tam Metin Bildiri)
Bu çalışma, Akdamar beldesi (Gevaş-Van) ilçe sınırları içinde kalan bölgeden toplanan yabani yenilebilir makromantar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Örneklerin makro ve mikromorfolojilerine ilişkin gerekli incelemeler sonucunda, 4 ordo ve 11 familyaya ait 46 yenilebilir yabani makromantar türü belirlenmiştir. Bunlardan 10 tanesi Ascomycota bölümüne, 36 tanesi ise Basidiomycota bölümüne aittir. Belirlenen taksonlardan Agaricus altipes, A pampeanus, Pleurotus eryngii, ve P. ostreatus ve yerel halk tarafından toplanıp tüketilmektedir. Yörede ekonomik öneme haiz tek tür ise Pleurotus eryngii’dir.
Anahtar Kelimeler: Biyoçeşitlilik, yenilebilir mantarlar, Akdamar Beldesi, Van, Türkiye
This study was carried out on wild edible macrofungi samples, collected within the boundaries of Akdamar Town (Gevaş-Van) district. As a result of necessary investigations related to macro and micromorphologies of the samples, 46 wild edible macrofungi species belonging to 16 families and 4 orders were determined. 10 of them belong to the phylum Ascomycota while 36 to Basidiomycota. Among the determined taxa Agaricus altipes, A pampeanus, Pleurotus eryngii and P. ostreatus are collected and consumed by locals. Pleurotus eryngii is the only economically important macrofungi in the region.
Keywords: Biodiversity, edible mushrooms, Akdamar Town, Van, Turkey