AKDAMAR BELDESİNDE BELİRLENEN BAZI YENEN MAKROFUNGUSLAR (VAN – GEVAŞ / TÜRKİYE)


Keleş A., Kılıç U.

KARADENIZ 15th INTERNATIONAL CONFERENCE ON APPLIED SCIENCES, Rize, Türkiye, 8 - 10 Mart 2024, ss.13-23, (Tam Metin Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Rize
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.13-23
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışma, Akdamar beldesi (Gevaş-Van) ilçe sınırları içinde kalan bölgeden toplanan yabani yenilebilir makromantar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Örneklerin makro ve mikromorfolojilerine ilişkin gerekli incelemeler sonucunda, 4 ordo ve 11 familyaya ait 46 yenilebilir yabani makromantar türü belirlenmiştir. Bunlardan 10 tanesi Ascomycota bölümüne, 36 tanesi ise Basidiomycota bölümüne aittir. Belirlenen taksonlardan Agaricus altipes, A pampeanus, Pleurotus eryngii, ve P. ostreatus ve yerel halk tarafından toplanıp tüketilmektedir. Yörede ekonomik öneme haiz tek tür ise Pleurotus eryngii’dir.

Anahtar Kelimeler: Biyoçeşitlilik, yenilebilir mantarlar, Akdamar Beldesi, Van, Türkiye

This study was carried out on wild edible macrofungi samples, collected within the boundaries of Akdamar Town (Gevaş-Van) district. As a result of necessary investigations related to macro and micromorphologies of the samples, 46 wild edible macrofungi species belonging to 16 families and 4 orders were determined. 10 of them belong to the phylum Ascomycota while 36 to Basidiomycota. Among the determined taxa Agaricus altipes, A pampeanus, Pleurotus eryngii and P. ostreatus are collected and consumed by locals. Pleurotus eryngii is the only economically important macrofungi in the region.

Keywords: Biodiversity, edible mushrooms, Akdamar Town, Van, Turkey