Sütleğen (Euphorbia macroclada) ve Yonca (Medicago sativa) Bitki Ekstraktlarının Sirken (Chenopodium album L.) Tohum Çimlenmesine Allelopatik Etkisi


Creative Commons License

Fidan E., Taştan A.

7. INTERNATIONAL FOOD, AGRICULTURE AND VETERINARY SCIENCES CONGRESS, Adana, Türkiye, 20 - 21 Ağustos 2024, ss.295-296

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Adana
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.295-296
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmada, sütleğen (Euphorbia macroclada) ve yonca (Medicago sativa)’dan elde edilen farklı çözücülerdeki bitki ekstratlarının farklı konsantrasyonlarda tarımsal alanlarda önemli verim kayıplarına neden olan sirken (Chenopodium album L.) bitkisinin tohum çimlenmesi üzerinde allelopatik etkisi araştırılmıştır. Çalışma 2024 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Herboloji laboratuvarında yürütülmüştür. Hazırlanan etanol ve su ekstraktlarının %1, 2, 4, 8, 16 ve 32 konsantrasyonları, 9 cm çapındaki Petri kaplarına konulan sirken tohumlarına uygulanmıştır. Kontrol grubu için sadece saf su kullanılmıştır. Denemeler 5 tekerrürlü ve her tekerrürde 50 adet sirken tohumu olacak şekilde yürütülmüştür. Bitkilerden elde edilen ekstraktların sirkenin çimlenmesi üzerinde uygulamalar arasında farklar istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Çalışma sonucunda sütleğen ve yoncadan elde edilen hem su hem de etanol ekstaktlarının konsantrasyon miktarı arttıkça çimlenmenin azaldığı gözlenmiştir. Sütleğenden elde edilen etanol ekstraktının %8, 16 ve 32; yoncanın ise %16 ve 32 konsantrasyonlarında çimlenmenin tamamen engellendiği tespit edilmiştir. Sütleğen ve yoncanın su ekstraktında ise %32’lik konsantrasyonunda çimlenmenin olmadığı gözlenmiştir. Çalışma ile sütleğen ve yoncadan elde edilen bitki ekstraktlarının tarımsal alanlarda ciddi sorunlara yol açan sirkenin mücadelesine alternatif olabilmeleri açısından ümitvar olduğu düşünülmektedir.