ASES II. INTERNATIONAL HEVSEL SCIENTIFIC STUDIES CONGRESS 25-27 July 2025, DIYARBAKIR, TURKIYE, Diyarbakır, Türkiye, 25 - 27 Temmuz 2025, ss.48-49, (Özet Bildiri)
Hayvancılık, tarım ekonomisinin en hızlı gelişen sektörlerinden biridir. 2050 yılına kadar bu sektörün iki kat büyümesi öngörülmektedir. Hayvancılıktaki artış, hayvan sayısında artışa ve dolayısıyla ruminant kaynaklı enterik metan emisyonlarının da artışına neden olmaktadır. Metan üretimi ruminantlar için yem enerjisinin kaybı olarak değerlendirilse de, aynı zamanda küresel ısınmanın da önemli sebeplerinden biridir. Hayvancılık sektörü, küresel antropojenik sera gazı emisyonlarının yaklaşık %14,5'inden sorumludur. Bu sera gazlarının yaklaşık 2/3’ünü oluşturan enterik metan (CH₄), en önemli kaynaklardandır ve CO₂' den 25 kat daha güçlüdür. Ruminantlarda enterik metan üretimini azaltmak amacıyla birçok strateji (yem modifikasyonu, rasyona yağ ilavesi, organik asit ilavesi, bitki ekstraktları ilavesi, adsorbanlar, metan inhibitörleri, defaunasyon, doğrudan yedirilen mikrobiyaller (DFM), makroalg ve mikroalgler) kullanılmaktadır. Bu stratejilerin, metan emisyonlarını azaltmanın yanında hayvan verimliliği açısından da olumlu sonuçları olmaktadır. İklim değişikliğindeki farkındalığın artması ile birlikte, ruminant rasyonlarına makroalg ilave edilerek enterik sera gazı emisyonlarını baskılamaya yönelik yapılan çevre dostu stratejiler de artmıştır. Makroalgler, çeşitli mikrobiyal enfeksiyonlara karşı bir dizi biyoaktif bileşik (polisakkarit, mineral, spesifik vitamin ve polifenoller, halokarbonlar, peptitler ve florotaninler) üretmeleri nedeniyle dünyanın birçok yerinde yem katkı maddesi veya hayvan yemi olarak kullanılmaktadırlar. Ayrıca makroalgler; karbonhidrat, lipid ve protein gibi besinleri de sağlamaktadırlar. Enterik metanın azaltılmasında en etkili makroalg türlerinin; Asparagopsis (kırmızı makroalg) ve Dictyot (kahverengi makroalg) olduğu bildirilmektedir. Bu türlerin, enterik metan üretimini sırasıyla; %98,9 ve %92,2 azaltma potansiyeline sahip olduğu iddia edilmektedir. Bu derlemede yenilikçi bir yaklaşım olan makroalglerin ruminantlarda rumen fermentasyonu sonucu oluşan enterik metan emisyonları üzerindeki etkilerine yönelik in vivo ve in vitro çalışmalar incelenmiştir
Livestock is one of the rapidly growing sectors of the agricultural economy. This sector is expected to double in size by 2050. The increase in livestock has led to an increase in the number of animals and, consequently, an increase in enteric methane emissions from ruminants. Although methane production is considered a loss of feed energy for ruminants, it is also one of the major causes of global warming. The livestock sector responsibles for approximately 14.5% of global anthropogenic greenhouse gas emissions. Enteric methane (CH₄), which accounts for approximately 2/3 of these greenhouse gases, is one of the most significant sources and is 25 times more powerful than CO₂. Many strategies (feed modification, fat addition to the ration, organic acid addition, plant extract addition, adsorbents, methane inhibitors, defaunation, directly fed microbial (DFM), macroalgae, and microalgae, etc.) are used to reduce enteric methane production in ruminants. These strategies not only reduce methane emissions but also have positive effects on animal productivity. Due to increasing awareness of climate change, environmentally friendly strategies aimed at suppressing enteric greenhouse gas emissions by adding macroalgae to ruminant rations have also increased. Macroalgae are used as feed additives or animal feed in many parts of the world because they produce a range of bioactive compounds (polysaccharides, minerals, specific vitamins and polyphenols, halocarbons, peptides, and florotanins) that protect against various microbial infections. They also provide nutrients such as carbohydrates, lipids, and proteins. Asparagopsis (red macroalgae) and Dictyot (brown macroalgae) are reported to be the most effective macroalgae species in reducing enteric methane. These species are claimed to have the potential to reduce enteric methane production by 98.9% and 92.2%, respectively. This review analyzes in vivo and in vitro studies on the effects of macroalgae, an innovative approach, on enteric methane emissions resulting from rumen fermentation in ruminants.