4th International Congress of Food, Agricultural, and Veterinary Sciences, Van, Türkiye, 27 - 28 Mayıs 2022, (Özet Bildiri)
Antik çağlardan beri geleneksel
mutfak ve alternatif tıp uygulamalarının önemli bir parçası olarak bilinen
yenilebilir çiçekler, gıda hazırlamada lezzet ve estetik değer katmak amacıyla
kullanılmaktadır. Yenilebilir çiçekler, antioksidan özelliğe sahip zengin
biyoaktif bileşen içerikleri sayesinde besleyici ve sağlıklı bir diyetin oluşumunda
doğrudan rol oynayabilmektedirler. Yenilebilir çiçekler arasında bulunan ve
antosiyaninler başta olmak üzere çeşitli biyoaktif
maddelerce zengin Rosa × damascena, fonksiyonel gıda için doğal,
yeni, güvenli ve ucuz bir kaynak olarak
gösterilebilir. Meyve, çiçek ve yaprak gibi bitki organlarının kırmızı
ve mavi renginden sorumlu olan antosiyaninler, güllerin içerdiği en önemli
polifenol gruplarından birisidir. Antosiyaninler, yiyecek ve içeceklerin
estetik değerini belirlemenin yanı sıra biyoaktif özellikleri ile beslenme
açısından da önemli bir rol oynamaktadırlar. Potansiyel sağlık yararları olan antosiyaninlerin
kanser ve obezite gibi ciddi hastalık risklerini azalttığı, antioksidan, anti-viral, anti-kanserojenik,
anti-enflamatuar ve anti-aging etkileri olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, Van
ilinde yetişen Rosa × damascena
Miller bitkisinin taç yapraklarının toplam antosiyanin içeriği belirlenmiştir. Ayrıca
taç yapraklar konvansiyonel ekstraksiyona (20, 40 ve 60°C sıcaklık; %0.75, %1
ve %1.25 asitlik düzeyi) ve ultrasonik ektraksiyona (%50, 75, 100 ultrason
genliği) tabii tutulmuşlardır. Klasik ekstraksiyon ile 60°C’de 210 dakika süren
toplam monomerik antosiyanin ekstraksiyonunun, ultrasonik ekstraksiyon ile %100
ultrason genliğinde 18 dakikaya kadar kısaltılabileceği tespit edilmiştir.
Sonuç olarak, ultrasonik ekstraksiyon ile antosiyaninlerin konvansiyonel
ekstraksiyona göre daha hızlı ve daha yüksek verimle elde edilebileceği tespit
edilmiştir. Teşekkür: Bu çalışma
Van YYÜ BAP Başkanlığı tarafından desteklenmiştir (FYL-2020-8831).