Van İlinde Yetişen Rosa × damascena Miller Bitkisinden Antosiyanin Ekstraksiyonu


Torusdağ G. B., Bakkalbaşı E.

4th International Congress of Food, Agricultural, and Veterinary Sciences, Van, Türkiye, 27 - 28 Mayıs 2022

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Van
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Antik çağlardan beri geleneksel mutfak ve alternatif tıp uygulamalarının önemli bir parçası olarak bilinen yenilebilir çiçekler, gıda hazırlamada lezzet ve estetik değer katmak amacıyla kullanılmaktadır. Yenilebilir çiçekler, antioksidan özelliğe sahip zengin biyoaktif bileşen içerikleri sayesinde besleyici ve sağlıklı bir diyetin oluşumunda doğrudan rol oynayabilmektedirler. Yenilebilir çiçekler arasında bulunan ve antosiyaninler başta olmak üzere çeşitli biyoaktif maddelerce zengin Rosa × damascena, fonksiyonel gıda için doğal, yeni, güvenli ve ucuz bir kaynak olarak gösterilebilir. Meyve, çiçek ve yaprak gibi bitki organlarının kırmızı ve mavi renginden sorumlu olan antosiyaninler, güllerin içerdiği en önemli polifenol gruplarından birisidir. Antosiyaninler, yiyecek ve içeceklerin estetik değerini belirlemenin yanı sıra biyoaktif özellikleri ile beslenme açısından da önemli bir rol oynamaktadırlar. Potansiyel sağlık yararları olan antosiyaninlerin kanser ve obezite gibi ciddi hastalık risklerini azalttığı,  antioksidan, anti-viral, anti-kanserojenik, anti-enflamatuar ve anti-aging etkileri olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, Van ilinde yetişen Rosa × damascena Miller bitkisinin taç yapraklarının toplam antosiyanin içeriği belirlenmiştir. Ayrıca taç yapraklar konvansiyonel ekstraksiyona (20, 40 ve 60°C sıcaklık; %0.75, %1 ve %1.25 asitlik düzeyi) ve ultrasonik ektraksiyona (%50, 75, 100 ultrason genliği) tabii tutulmuşlardır. Klasik ekstraksiyon ile 60°C’de 210 dakika süren toplam monomerik antosiyanin ekstraksiyonunun, ultrasonik ekstraksiyon ile %100 ultrason genliğinde 18 dakikaya kadar kısaltılabileceği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, ultrasonik ekstraksiyon ile antosiyaninlerin konvansiyonel ekstraksiyona göre daha hızlı ve daha yüksek verimle elde edilebileceği tespit edilmiştir. Teşekkür: Bu çalışma Van YYÜ BAP Başkanlığı tarafından desteklenmiştir (FYL-2020-8831).