INTERNATIONAL CONFERENCE ON AGRICULTURE, ANIMAL SCIENCE AND RURAL DEVELOPMENT-III, Van, Türkiye, 20 - 22 Aralık 2019, ss.201-202, (Özet Bildiri)
Başlangıçta sadece Kuzey Amerika’ya özgü olan pekan cevizinin sağlık ve beslenme
açısından önemi tüketiciler tarafından anlaşılmış ve böylece Asya ve Avrupa’ya yayılmıştır.
Pekan cevizinin yağ asitleri, fenolik bileşikler, bazı vitaminler, mineral maddeler ve lifler
açısından önemli bir gıda kaynağı olduğu belirlenmiştir. Pekan cevizinin içerdiği yağ asidi
bileşenleri ve antioksidan özellikleri nedeniyle kardiyovasküler hastalıklar, obezite, metabolik
bozukluklar ve kolesterol gibi pek çok hastalık ile ilişkilendirilmiştir. Özellikle insanlar ve
hayvanlar tarafından üretilmeyen ve diyetle alınması zorunlu olan linolenik asit (w-3) ve
linoleik asit (w-6) gibi esansiyel yağ asitleri açısından zengindir. Pekan yağıyla
zenginleştirilmiş diyetlerin obeziteyi azalttığı, kanın kolesterol seviyesini dengelediği (LDL
ve HDL arasındaki dengeyi sağladığı) ve insülin direncini düzenlediği belirlenmiştir. Aynı
zamanda β-tokoferol, γ-tokoferol, fitosteroller, squalen ve sfingolipitler gibi
lipofilikantioksandan özellikleri olan biyoaktifkimsayal maddeleri içerdiği tespit edilmiştir.
Yapılan pek çok çalışma kardiyovasküler hastalıklar ve fenolik bileşikler arasında ters bir
ilişki olduğunu göstermiştir. Gallik asit, kateşin, elajik asit, ferulik asit ve hesperidin gibi pek
çok fenolik bileşiği içermesinden dolayı pekan cevizinin kardiyovasküler hastalıkları önlediği
bildirilmiştir. Aynı zamanda polifenolik bileşikler antioksidan özelliklerinden dolayı serbest
radikalleri uzaklaştırarak arteroklerosis, tip-1 diyabet ve kanser gibi hastalıklara yakalanma
riskini de azalttığı belirlenmiştir. Pekan iyi bir demir kaynağı olduğu için anemi tedavisinde
kullanılmaktadır. Cevizdeki liflerin bağırsak hareketlerini kolaylaştırarak bağırsakların
yüksek verimlilikle çalışmasını sağladığı saptanmıştır. Böylece gastrointestinal sistemin
temizlenmesini sağlayarak kabızlık, hemoroid, ve kolon kanseri gibi hastalıkları önlediği
belirlenmiştir. Bildiride pekan cevizinin biyoaktif bileşenleri ve fizyolojik özellikleri daha
ayrıntılı bir şekilde aktarılacaktır.
The importance of pecan walnut, which was orijinally only North American,was understood
by consumers in terms of health and nutrition and thus spread to Asia and Europe. Pecan
walnut fatty acids, phenolic compounds, some vitamins, minerals and fibers have been
identified as an important foof source. Pecan walnut has been associated with many disaases
such as cardiovascular diseases, obesity, metabolic disorders and cholesterol because of its
fatty acid components and antioxidant properties. It is especially rich in essential fatty acids,
such as linolenic acid (w-3) and linoleic acid (w-6), which are not produced by humans and
animals and must be taken with diet. Pecan fat enriched diets have been shown to reduce
obesity, balance blood cholesterol levels (balans between LDL and HDL ) and regulate
insulin resistance. It has also been found to conrain bioactive chemicals with lipophilic
antioksidant properties such as β-tocopherol, γ-tocopherol, phytosterols, squalene and
sphingolipids. Many studies have shown an inverse relationship between cardiovascular
diseases and phnolic compounds. Pecan watnut has been reported to prevent cardiovascular
diseases because it contains many phnolic compounds such as gallic acid, catechin, alegic
acid, ferulic acid and hesperidin. Polyphenolic compounds have also been found to reduce the
risk of developing disease such as arteroclerosis, type-1 diabetes and cancer by removing free
radicals due to their antioxidant properties. Pecan is a good source of iron and used to treat
anemia. It has been found that walnut fibers facilitate intestinal motions and enable the
intestines to work with high efficiency. Hence, it has been determined that by cleaning the
gastrointestinal tract, it prevents diseases such as constipation, hemorrhoids and colon cancer.
In this paper, bioactive components and physiological properties of pecan walnuts will be
explained in more detail.