ANADOLU 16th INTERNATIONAL CONFERENCE ON APPLIED SCIENCES, Van, Türkiye, 20 - 22 Aralık 2024, cilt.1, sa.1, ss.1-99
ÖZET
Dünyamız küresel ısınma, iklim değişikliği, toprak kirliliği ve çevresel bozulma nedeniyle büyük bir belirsizlik ile karşı karşıyadır. Ne yazık ki, tüm bu gelişmeler hemen hemen tüm ülkelerde tarıma dayalı genel gıda üretim durumunu olumsuz etkilemektedir. Tüm bu faktörler dünyayı beslemek anlamında bilime büyük zorluklar oluşturmuş ve bilim adamları gıda üretimini sürdürülebilir bir temelde iyileştirmek anlamında teknolojik ve bilimsel yenilikler geliştirmek için ellerinden geleni yapmaktadır (Bildirici ve Bildirici, 2021).
Bu kapsamda teknolojik ve yenilikçi bir topraksız tarım sistemi olan Aquaponik sistemler sınırlı ve iklimsel olarak savunmasız, bozulmuş toprak koşullarında gıda ve yiyecek yetiştirmenin önemli bir yoludur. Aquaponik sistemler ile bu tür durumlarda kent tarımı özendirilerek yüksek verimli, kontrollü ve kaliteli gıda üretimi yapılarak gıda tedarikini iyileştirmek için gerekli olan üretimi önemli ölçüde artırabilir. Aquaponik sistemler, sürdürülebilir bir temelde bitki büyümesini, gıda üretimini, gıda egemenliğini ve gıda güvenliğini iyileştirmek için önemli bir potansiyel sunmaktadır.
Aquaponik tarım sistemi, insan sağlığı ve besin açısından zengin olan balık ve bitkileri birlikte yetiştirmek için topraksız bitki yetiştiriciliğinin balık üretim havuzlarına entegre edilmiş bir kombinasyonudur. Aquaponik sistemler titiz bir şekilde yönetilir ise verimli, biyogüvenlik seviyeleri ve dış kontaminasyon ile hastalık risklerini en aza indirir ve pestisit ve sentetik gübreler kullanılmadan yüksek kaliteli tarımsal gıda üretimi yapılabilmektedir. Bu nedenle, bu çalışma sürdürülebilir bir temelde balık ve bitkileri birlikte yetiştirmek için farklı aquaponik tarım sistemlerinin ana konseptini, model ve bileşenlerini tasarım ile uygulama imkânlarını açıklamaya odaklanmıştır.
Anahtar Kelimeler: Aquaponik sistem, balık, bitki, topraksız tarım, verim.