Birinci ve İkinci Ürün Olarak Yetiştirilen Silajlık Mısır Çeşitlerinin Besin Madde İçerikleri ve İn Vitro Sindirilebilirlikleri


Creative Commons License

Kaçmaz M. S., Erdoğan S., Tayam S.

13. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi ve 16. Zootekni Öğrenci Kongresi, Ankara, Türkiye, 26 - 28 Ekim 2023, ss.43

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.43
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışma, Van ilinde farklı zamanlarda yetiştirilen silajlık mısır çeşitlerinin besin madde kompozisyonlarını ve in vitro sindirilebilirliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Tarla denemesi 2021 ve 2022 yıllarında Van YYÜ Ziraat Fakültesi Araştırma alanlarında birinci ve ikinci ürün olarak tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü yürütülmüştür. Bu amaçla 9 farklı silajlık mısır çeşidi (Kolosseus, Kerbanis, Simpatico, May bodego, May capuzi, DKC5685, M15G40, K*B6451, K*B8392) Van İli’nde birinci ürün olarak Nisan ayının son haftasında, ikinci ürün olarak ise Temmuz ayının ilk haftasında ekilmiştir. Tüm mısır çeşitleri süt olum dönemine geldiğinde hasat edilmiştir. Birinci üründe en yüksek kuru madde içeriği May Bodego, M15G40 ve Simpatico silajlık çeşitlerde ortalama %46 bulunurken düşük ise Koleseus çeşidinde %25.63 olarak belirlenmiştir. Aynı çeşitler buğday arpa hasadından sonra ikinci ürün olarak yetiştirildiğinde en yüksek kuru madde içeriği %31.02 ile Kerbanis çeşidinde en düşük kuru madde içeriği ise %22.34 ile Koleseus çeşidinde belirlenmiştir. Ham protein içerikleri bakımından çeşitler arasında farklılık bulunmuştur. Ayrıca ham protein içeriği birinci ürün olarak yetiştirildiğinde %5.50 iken ikinci ürün olarak yetiştirilen mısır çeşitlerinde %7.83 olup daha yüksek belirlenmiştir. Sonuç olarak birinci ürünlerde vejetasyon süresi ikinici ürünlere göre daha kısa sürede tamamlanmış olup mısırın büyüme ve gelişme dönemlerinde sıcaklığın doğrudan etkili olduğu gözlenmiştir.