13. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi ve 16. Zootekni Öğrenci Kongresi, Ankara, Türkiye, 26 - 28 Ekim 2023, ss.43, (Özet Bildiri)
Bu çalışma, Van ilinde farklı zamanlarda yetiştirilen
silajlık mısır çeşitlerinin besin madde kompozisyonlarını
ve in vitro sindirilebilirliklerini belirlemek amacıyla
yürütülmüştür. Tarla denemesi 2021 ve 2022 yıllarında
Van YYÜ Ziraat Fakültesi Araştırma alanlarında birinci
ve ikinci ürün olarak tesadüf blokları deneme desenine
göre 4 tekerrürlü yürütülmüştür. Bu amaçla 9 farklı
silajlık mısır çeşidi (Kolosseus, Kerbanis, Simpatico,
May bodego, May capuzi, DKC5685, M15G40,
K*B6451, K*B8392) Van İli’nde birinci ürün olarak
Nisan ayının son haftasında, ikinci ürün olarak ise
Temmuz ayının ilk haftasında ekilmiştir. Tüm mısır
çeşitleri süt olum dönemine geldiğinde hasat edilmiştir.
Birinci üründe en yüksek kuru madde içeriği May
Bodego, M15G40 ve Simpatico silajlık çeşitlerde
ortalama %46 bulunurken düşük ise Koleseus çeşidinde
%25.63 olarak belirlenmiştir. Aynı çeşitler buğday arpa
hasadından sonra ikinci ürün olarak yetiştirildiğinde en
yüksek kuru madde içeriği %31.02 ile Kerbanis çeşidinde
en düşük kuru madde içeriği ise %22.34 ile Koleseus
çeşidinde belirlenmiştir. Ham protein içerikleri
bakımından çeşitler arasında farklılık bulunmuştur.
Ayrıca ham protein içeriği birinci ürün olarak
yetiştirildiğinde %5.50 iken ikinci ürün olarak yetiştirilen
mısır çeşitlerinde %7.83 olup daha yüksek belirlenmiştir.
Sonuç olarak birinci ürünlerde vejetasyon süresi ikinici
ürünlere göre daha kısa sürede tamamlanmış olup mısırın
büyüme ve gelişme dönemlerinde sıcaklığın doğrudan
etkili olduğu gözlenmiştir.