POULTRY SCIENCE, cilt.103, ss.1-8, 2024 (SCI-Expanded)
Hypericum perforatum L. (St. John's Wort) ekstraktı (HPE), toz H. perforatum (PHP) ve selenyumun (Se) broyler civcivlerin büyümesi, bağırsak florası ve bağışıklığı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Toplam 504 adet bir günlük etlik civciv rastgele 6 diyet uygulamasına ayrılmış ve bunlar negatif kontrol (NC) grubu (bazal diyet), başlangıç ve büyütme döneminde %0,2 organik Se içeren pozitif kontrol (PC), başlangıç ve büyütme döneminde %1 PHP içeren ve başlangıç ve büyütme döneminde sırasıyla 1,5, 3,0 ve 4,5 mL/kg HPE içeren HPE I, HPE II ve HPE III grupları olarak adlandırılmıştır. Performans sonuçları, HPE III grubundaki tavukların canlı ağırlığının NC ve PHP gruplarına kıyasla önemli ölçüde (P < 0.05) daha yüksek olduğunu göstermiştir. Ortalama günlük ağırlık artışı ve yem tüketimi HPE III grubunda önemli olmasına rağmen, toplam yem dönüşüm oranı açısından fark önemsizdi (P > 0.05). PC ve HPE III'teki karaciğer ağırlıkları HPE I'e kıyasla daha düşüktür (P < 0.05). NC grubu ile tüm HPE grupları arasındaki toplam laktik asit bakteri sayısı (TLABC) farkı önemli bulunmuştur (P ˂ 0.05), ayrıca TLABC HPE III grubunda diğer gruplardan daha yüksektir (P = 0.001). Newcastle hastalığı aşısına karşı en yüksek serum antikor titreleri HPE III grubunda 24., 35. ve 42. günlerde tespit edilmiştir. IL-1B ve IL-6 tavuklarda gruplar arasında önemsiz bulunmuştur (P ˃ 0.05). HPE III grubunda TNF-α diğer gruplara göre büyük ölçüde artmış ve NC ve HPE I gruplarına kıyasla anlamlı bulunmuştur (P = 0.018). Sonuç olarak, düşük üretim maliyetine sahip, çıkarılması kolay ve çevresel sorunlara yol açmayan 4,5 mL/kg HPE, büyüyen broylerlerin büyüme performansı, bağırsak mikroflorası ve bağışıklığı üzerindeki etkileri bakımından önemli farklılıklar göstermiştir.
Hypericum perforatum L. (St. John's Wort) extract (HPE), powdered H. perforatum (PHP), and selenium (Se) on growth, intestinal flora, and immunity of broiler chicks were investigated. In total, 504 one-day-old broiler chicks were randomly allocated into 6 dietary treatments, which were then denoted as negative control (NC) group (basal diet), containing organic Se 0.2% in the starter and grower period as positive control (PC), containing 1% PHP in the starter and grower period, and HPE I, HPE II, and HPE III groups containing respectively, 1.5, 3.0, and 4.5 mL / kg HPE in the starter and grower period. The results on performance showed that a significant (P < 0.05) higher body weight of chickens in the HPE III group was observed when compared with that of the NC and PHP groups. Although average daily weight gain and feed intake are significant in the HPE III group, the difference in terms of total feed conversion rate was insignificant (P > 0.05). The liver weights in PC and HPE III were lower compared to HPE I (P < 0.05). The difference in total lactic acid bacteria count (TLABC) between the NC group and all HPE groups was found to be significant (P ˂ 0.05), in addition to TLABC was higher in the HPE III group than other groups (P = 0.001). The highest serum antibody titers to the Newcastle disease vaccine were determined in the HPE III group on the 24th, 35th, and 42nd days of age. IL-1B and IL-6 were found to be insignificant between the groups in chickens (P ˃ 0.05). TNF-α in the HPE III group was greatly increased than the other groups and significant compared to the NC and HPE I groups (P = 0.018). In conclusion, 4.5 mL / kg HPE, which has a low production cost and is easy to extract and without causing environmental problems, varied significantly in their impact on growth performance, intestinal microflora, and immunity of growing broilers.