KSÜ. Fen ve Mühendislik Dergisi, cilt.9, sa.1, ss.86-91, 2006 (Hakemli Dergi)
Bu deneme, 2003 Yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü laboratuarlarında yürütülmüştür.
Bu çalışma, 11 tane tescilli (Şeker, Karacaşehir 90, Şehirali 90, Yunus 90, Akman 98, Göynük 98, Önceler 98, Noyanbey 98, Yakutiye 98, Aras 98, Terzibaba) ve 1 yerli popülasyon olmak üzere toplam 12 fasulye çeşidinin ilk gelişme devresindeki kök ve toprak üstü organlarının durumunu belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada her çeşitten 7’şer tohum 460 cm3 hacmindeki PVC kaplara tekrarlanan tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak ekilmiştir. Çıkıştan 15, 22 ve 29 gün sonra bitkiler sökülerek; kök uzunluğu, fide uzunluğu,
yaprak sayısı, kök ve toprak üstü fırın kuru ağırlıkları ve kök kuru ağırlık/ toprak üstü kuru ağırlık oranı saptanmıştır. Gelişme ilerledikçe kök uzunluğu, fide uzunluğu, yaprak sayısı, kök ve toprak üstü fırın kuru ağırlıkları tüm çeşitlerde belirgin bir şekilde artış göstermiştir. İncelenen karakterler yönünden çeşitler arasında önemli farlılıklar saptanmıştır.
Anahtar Kelimeler: Fasulye, kök, fide, ilk gelişme dönemi
ABSTRACT: This experiment was conducted out laboratories of Yüzüncü Yıl University, Agricultural Faculty, Field Crops Department in 2003. This research was conducted to determine the formation of root and above the soil surface organs in the 12 dry bean cultivars, 11 of them registered (Şeker, Karacaşehir 90, Şehirali 90, Yunus 90, Akman 98, Göynük 98, Önceler 98, Noyanbey 98, Yakutiye 98, Aras 98, Terzibaba) and one of them is local cultivar. In the research 7 seeds of each cultivar were sown into PVC containers with 460 cm3 of volume. The experimental design was a replicated randomized block with three replications. 15, 22 and 29 days after emergence, the plant were pulled off and their root lengths, shoot lengths, number of leaves, root and above the soil weights (oven dry weights) and under / over the soil dry weight rates were determined. The development advanced root lengths, shoot lengths, number of leaves and root and above the soil weights (dry oven weights) showed distinct increases at the all cultivars. Significant differences were found among cultivars about examined characteristics.
Key Words: Bean, Root, Shoot, The first development stage