FRESENIUS ENVIRONMENTAL BULLETIN, cilt.27, sa.12, ss.8286-8296, 2018 (SCI-Expanded)
Bu araştırma ile Van gölünde yaşayan inci kefalinde görülen
bakteriyel (Vibrio cholerae, Listonella anguillarum, Yersinia ruckeri, Aeromonas
hydrophila, Aeromonas sobria ve Aeromonas caviae) ve viral
(Enfeksiyöz Pankreatik Nekrozis Virusu, Viral Hemorajik Septisemi Virusu,
Enfeksiyöz Hematopoetik Nekrozis Virusu) hastalık etkenlerinin bakteriyolojik
kültür ve moleküler yöntemlerle karşılaştırmalı olarak belirlenmesi ve çeşitli
dokuların histopatolojik yönden incelenmesi amaçlanmıştır. Bunun için Van
Gölü’ne akan 6 farklı akarsudan tesadüfi örnekleme yöntemiyle toplanan toplam
180 adet inci kefali örneğinde bakteriyel ve viral etkenler bakteriyolojik
kültür ve real-time PCR yöntemleri kullanılarak tanımlanmıştır. Yapılan
çalışmalar sonucunda toplanan örneklerden Vibrio cholerae, Listonella
anguillarum, Yersinia ruckeri, Enfeksiyöz Pankreatik Nekrozis Virusu, Viral
Hemorajik Septisemi Virusu ve Enfeksiyöz Hematopoetik Nekrozis Virusu
identifiye edilemezken, Aeromanas spp. bakteriyolojik kültür ve
real-time PCR yöntemleriyle sırasıyla %22.22 ve %53.33 oranında identifiye edilmiştir.
İdentifiye edilen Aeromonas spp. arasında en baskın türün Aeromonas
hydrophila olduğu gözlenmiştir. Aeromonas spp. pozitif bulunan
örneklerin histopatolojik incelemesinde solungaç, karaciğer, dalak ve böbrek
dokularında bakteriyolojik identifikasyonu destekler nitelikte bozukluklara
rastlanmıştır. Solungaçlarda sekonder lamellerde hiperplazi ve yapışmalar,
telengiektazi ve ödem gözlenmiştir. Karaciğerde Remak kordonları düzenini
kaybetttiği, hepatositlerde dejeneratif değişiklikler şekillendiği tespit
edilmiştir. Aeromonas pozitif tüm örneklerde hemosiderin yüklü melanomakrofajlara
yoğun olarak rastlanmıştır. Sonuç olarak Van Gölü’nde yaşayan tek canlı olan
İnci Kefali’nde hareketli Aeromonas enfeksiyonları riskinin yüksek oranda devam
etmekte olduğu ve bu durumun insan sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkilere yol
açabileceği görülmüştür. Bu etkilerin önlenmesi için hem tüketime sunulan
balıklarda hijyen ve soğuk zincir koşullarına dikkat edilmesi hem de balıkların
doğal yaşama alanları olan akarsuların temiz tutulması ve korunması gerektiği
kanaatine varılmıştır.
The
aim of this study was to identify some bacterial (Vibrio cholerae, Listonella
anguillarum, Yersinia ruckeri, Aeromonas hydrophila, Aeromonas sobria and
Aeromonas caviae) and viral (infectious pancreatic necrosis virus, viral
hemorrhagical septicemia virus and infectious hematopoietic virus) pathogens by
comparing the bacteriological culture and molecular methods with
histopathological examination of various tissues seen in Pearl mullet from
freshwater rivers inflowing to the Van lake. Accordingly, bacterial and viral
agents were detected in a total of 180 pearl mullet samples by bacteriological
culture and Real-Time PCR methods. The samples were collected from six
different freshwater rivers that flows to Van lake by random sampling. In the
study, Vibrio cholerae, Listonella anguillarum, Yersinia ruckeri, Infectious
Pancreatic Necrosis Virus, Viral Hemorrhagic Septicemia Virus and Infectious
Hematopoietic Necrosis Virus could not be isolated. However, Aeromonas spp. was
identified by bacteriological culture and Real-Time PCR methods at 22.22% and
53.33% respectively. The most dominant species was observed to be Aeromonas
hydrophila among all identified Aeromonas spp. In histopathological
examinations of Aeromonas spp. positive samples, disorders were detected in
gill, liver, spleen and kidney tissues. Telangiectasia, edema, hyperplasia and
adhesions were observed on the seconder laminates of gills. In liver, the order
of the Remak cords were disarranged, and degenerative changes formed in hepatocytes.
Melano-macrophages loaded with hemosiderin were intensively detected in all
Aeromonas positive samples. As a result, the risk of motile Aeromonas
infections in the pearl mullet living in freshwaters flowing into the Van lake
is still highly and this could lead to serious adverse effects on human health.
To prevent these effects, attention must be paid to hygiene conditions and cold
chain in fish served for consumption, the and rivers must be protected from
pollution.