Karar Modelleri için Olasılıksal Duyarlılık Analizi ve Uygulaması


Ateş C., Yavuz y.

XIX. ULUSAL ve II. ULUSLARARASI BİYOİSTATİSTİK KONGRESİ, Antalya, Türkiye, 25 - 28 Ekim 2017, ss.26

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.26
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Amaç: Günümüzde, bilim ve teknoloji alanındaki hızlı gelişime paralel olarak “kolay, kullanışlı, hızlı, daha az maliyetli, girişimsel olmayan, ucuz” gibi avantajlarıyla karşımıza çıkan yeni yöntemlerin eskilerinin yerini alıp alamayacakları konusunda daha objektif ve net değerlendirmelere olan ihtiyaç artmaktadır.
Klinik karar problemlerinin çözümü için kullanılan karar analizi modellerinde, bazı değişkenlerin verilen karar üzerinde etkili olduğu bilinmektedir. Bu değişkenlerin değişen değerleri için, model sonucu da değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle, ilgili değişkenlerin model sonucunda verilen karar üzerinde ne düzeyde etkili olduğu, diğer bir deyişle modelin değişkenlere ne düzeyde duyarlı olduğu incelenmelidir.
Bu çalışmanın amacı, klinik karar modellerinde karşılaşılabilecek belirsizliklerin, varılacak karara olan etkilerini belirlemek amacıyla kullanılan Olasılıksal Duyarlılık Analizi yöntemini tanıtmak ve klinikte karşılaşılan bir karar probleminin incelendiği analizler ile varılan kararın hangi faktörlerin ne seviyedeki etkileri ile farklılık gösterebileceğini ortaya koymaktır.
Yöntem: Bu amaç doğrultusunda, Erişkin Omurga Bozukluğu tanısı almış hastalar için etkin tedavi yönteminin seçilmesi amacıyla klinik bir karar analizi modeli oluşturulmuş ve bu modelle varılacak karar etkili olduğu düşünülen yaş ve vücut kitle indeksi (VKİ) parametreleri, Olasılıksal Duyarlılık analizleri ile incelenmiştir.
Bulgular: Temel karar modeli olarak tanımlanan başlangıç modelimizde cerrahi strateji daha iyi bulunurken, modele duyarlı bulunan yaş ve VKİ değişkenlerinin etkilerini içeren final modelimizde konservatif tedaviye ilişkin beklenen fayda değerinin cerrahi tedaviye göre daha yüksek olduğu gözlenmiştir (sırasıyla beklenen faydalar; 0,84 ve 0,82).
Sonuç: Bu anlamda zor ve karmaşık yapıdaki klinik karar analizleri için Duyarlılık Analizleri gerçekleştirilmeden verilmiş bir kararın güvenirliğinin çok düşük olduğu ve bu yanlış karara ilişkin geri dönüşü olmayan klinik sıkıntılar yaşanabileceği göz ardı edilmemelidir.
Anahtar Sözcükler: Duyarlılık Analizi, Karar Analizi, Karar Ağacı, Olasılıksal Duyarlılık Analizi.