Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Yaşam Kalitesi Memnuniyetinin İncelenmesi


Creative Commons License

Layık M. E., Korkmaz D., Akgüç M., Albay M. T., Albay A. Y., Çevez S., ...Daha Fazla

XII. ULUSAL TIP EĞİTİMİ KONGRESİ 2022, Samsun, Türkiye, 19 - 22 Mayıs 2022, ss.243-244

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Samsun
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.243-244
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş: “Yaşam kalitesi” sağlık bilimleri ve sosyal bilimler başta olmak üzere birçok bilim dalında ilgi odağı olmuş disiplinler arası bir kavramdır. Dünya Sağlık Örgütü yaşam kalitesini kişinin kendi durumu, kültürü ve değerler sistemi bağlamında kişinin beklentileri, standartları ve hedefleri ile ilgili olarak yaşantılarını algılayış biçimi olarak tanımlamıştır. Üniversite yaşam kalitesi ise öğrencilerin üniversite yaşantısının özelinde iyi olma düzeylerini gösteren ve öğrencinin üniversite yaşamında deneyimleri sonucunda elde ettikleri akademik ve sosyal deneyimler ile üniversite ile ilgili her türlü faktör tarafından şekillenen bir kavram olarak tanımlanabilir. Bu bağlamda akademik ve sosyal deneyimlerle üniversite ile ilgili her türlü faktörün üniversite yaşam kalitesini temelden etkilediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Üniversite yaşam kalitesi pek çok üniversitede araştırma konusu olmuştur. Bu araştırmaların sonucunda araştırmacılar üniversite yaşam kalitesinin öğrencilerin memnuniyet derecesini artıracak biçimde iyileştirme ve değişikliklere gitmektedir. Bizler de bu doğrultuda yaptığımız çalışma ile, Van YYÜ Tıp Fakültesi öğrencilerinin üniversite yaşam kalitesine ilişkin memnuniyet derecesini ortaya koymayı ve sonuçları sunarak yetkililerin öğrenci memnuniyet derecesini arttırmaları önünde iyileşmelere gitmelerine katkıda bulunmayı amaçladık.

Amaç: Bu çalışmanın amacı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin üniversite yaşam kalitesi hakkındaki düşüncelerini değerlendirmektir.

Yöntem: Tıp fakültesi dönem 1-2-3 öğrencilerine; üniversitedeki yaşam kalitesi hakkındaki düşüncelerini değerlendirmek için 74 sorudan oluşan Üniversite Yaşam Kalitesi Ölçeği uygulanmıştır. Demografik veri olarak cinsiyet, yaş, sınıf ve ikamet yeri ölçeğe eklenmiştir. Ölçekte Akademik, İmkân/ hizmetler ve Sosyal yönden memnuniyeti sorgulayan 3 ana başlık ve genel yaşam ve genel doyuma yönelik olarak 2 alt başlık bulunmaktadır. Bu ölçekten alınabilecek en yüksek puan 370, en düşük puan 0’dır. Veriler toplandıktan sonra istatistiksel analizler SPSS (ver. 20) paket programında değerlendirilmiştir. Kategorik değişkenler için tanımlayıcı istatistikler sayı ve yüzde; sürekli değişkenler için tanımlayıcı istatistikler ise ortalama, medyan, standart sapma, minimum ve maksimum olarak verilmiştir.

Bulgular: Çalışmaya 150 (60 erkek, 90 kız) öğrenci katılmıştır. Öğrencilerin yaş ortalaması 20,48 (±1,74)’tür. Öğrencilerin çoğunluğu yurtta kalmaktadır (%68). Hesaplanan en düşük puan 61, en yüksek puan 304 ve ortalama puan ise 164.62’dir. Ortalama puanda kadın öğrenciler (165,48) erkek öğrencilere göre, dönem 2 öğrencileri (169,76) diğer sınıflara göre, yurtta kalan öğrenciler (170,03) öğrenci evinde ve ailesi ile kalanlara göre daha yüksek bulunmuştur. Fakat hiçbir demografik veri kategorisinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır.

Sonuç ve Öneriler: Van YYÜ ’si Tıp Fakültesi öğrencilerinin yaşam kalitesi memnuniyeti incelendiğinde genel memnuniyet düzeyinin düşük olduğu sonucu elde edilmiştir. Bu sonuçlar okulda ilgili birimlerle paylaşılarak yaşam kalitesinin arttırılması yönünde çalışmalar yapılabilir.

Anahtar Kelimeler yaşam kalitesi, memnuniyet, üniversite yaşam kalitesi