TURKISH JOURNAL OF AGRICULTURE: FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, cilt.12, sa.s1, ss.1988-1996, 2024 (Hakemli Dergi)
Bu çalışma, Türkiye’nin önemli bir fındık bölgesi olan Düzce ilinde yabancı ot sorunu ve mücadelesinde üreticinin bilgi, deneyim ve sorunları çözmedeki yetkinliğini tespit etmek amacıyla planlanmıştır. Çalışma kapsamında, Düzce’de 2021-2022 yıllarında toplam 100 fındık üreticisine 30 soru yöneltilmiştir. Anket sonuçlarına göre; üreticilerin %53’ünün eğitim seviyesinin lise ve üzeri olduğu, %52’sinin fındık yetiştiriciliğini aile varlığı olduğu için ve %34’ünün ise geçimlerini sağlamak amacıyla yaptığı anlaşılmıştır. Üreticilerin %84’ünün yabancı otları önemli derecede sorun gördüğü; mücadele için %80’inin biçme, %9’unun ise kimyasal mücadele uyguladığı tespit edilmiştir. Üreticilerin %40’ı fındık yetiştiriciliği dışında sanayi ve ticaret alanında, %17’si kamu kurumlarında çalışarak ek gelir elde ettiklerini; yine %65 gibi büyük bir çoğunluğu ise fındık dışında herhangi bir ürün yetiştirmediklerini beyan etmişlerdir. Üreticiler fındık bahçelerinde sorun olan 45 farklı yabancı ot türü bildirmişlerdir. Bu yabancı ot türlerinden; dam bromu (Bromus tectorum L.), tek yıllık salkımotu (Poa annua L.), yara otu (Prunella vulgaris L.), yonca (Medicago sativa L.), şebrek (Lapsana communis L.), bataklık sinirotu (Plantago lanceolata L.), kuzukulağı (Rumex acetosella L.), ak üçgül (Trifolium repens L.), böğürtlen (Rubus sanctus Schreb), tarla sarmaşığı (Convolvulus arvensis L.), yabani çilek (Fragaria vesca L.) ve kadife otu (Holcus lanatus L.) türlerinin yaygın olduğu bildirilmiştir. Ayrıca, üreticiler mevcut yabancı otlara karşı uyguladıkları kimyasal mücadele ile yabancı ot sorununu belli bir ölçüde çözdüklerini ancak böğürtlen, eğrelti otu, tarla sarmaşığı, ısırgan otu ve köpek dişi ayrığı ile mücadelede yeterli başarı elde edemediklerini belirtmişlerdir. |
This study was aimed to determine the weed problem, the knowledge, experience and competence of the growers in solving the issues of controlling weeds in Düzce, which is an important region of Türkiye for hazelnut production. Within the scope of the study, 30 questions were asked to a total of 100 hazelnut growers in Düzce in 2021-2022. According to the survey results, it has been understood that 53% of the growers have an education level of high school or above, 52% of them produce hazelnuts because it is a habit inherited from family, and 34% of them do it to earn their living. It was determined that 84% of growers consider weeds to be an important problem; 80% of them used cutting and 9% used chemical methods for weed control. Apart from hazelnut cultivation, 40% of the growers declared that they earned additional income by working in industry and commerce, 17% in public institutions, and the majority of them (65%) declared that they did not grow any agricultural product other than hazelnuts. Growers have reported 45 different weed species that are trouble in the hazelnut orchards. Among these weeds; downy brome (Bromus tectorum L.), annual meadow grass (Poa annua L.), common self-heal (Prunella vulgaris L.), alfalfa (Medicago sativa L.), common nipplewort (Lapsana communis L.), ribwort plantain (Plantago lanceolata L.), red sorrel (Rumex acetosella L.), white clover (Trifolium repens L.), holy bramble (Rubus sanctus Schreb), field bindweed (Convolvulus arvensis L.), wild strawberry (Fragaria vesca L.), and meadow soft grass (Holcus lanatus L.) were stated the most common species. In addition, growers stated that they solved the weed problem to a certain extent with the chemical control they applied against the existing weeds, but they could not achieve sufficient success in the controlling of holy bramble, ferns, field bindweed, nettles and Bermuda grass. |