Van Tıp Dergisi, cilt.28, sa.4, ss.554-561, 2021 (Hakemli Dergi)
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı bulk-fill kompozit rezinin 2 farklı asidik içeceğe 1 gün, 7 gün ve 30 gün boyunca maruz bırakılmasının kırılma indisi değeri üzerine etkisinin değerlendirilmesidir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Standardize edilmiş disk şeklinde SDR Plus (Dentsply Sirona, Konstanz, Almanya) üniversal bulk-fill kompozit rezinden üretilmiş toplamda 36 adet örnek oluşturuldu. Örnekler distile su (kontrol), kola ve portakal suyu olmak üzere üç gruba ayrıldı (n=12). Kırılma indisi (nD) ölçümleri Abbe refraktometre ile yapıldı. İlk ölçümden sonra 1. gün, 7. gün ve 30. gün olmak üzere örnekler distile su, kola ve portakal suyu gruplarında ilgili içeceklere şişeler içinde 37°C’de etüvde bekletildi. nD değerleri genelleştirilmiş varyans analizi ile test edildi.
BULGULAR: n30’da elde edilen ortalama değer diğerlerinden daha düşük elde edilmiştir. İlk 3 zaman dilimindeki ortalama değerler arasında ise fark yoktur. Grup ve zaman etkileşimi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Kontrol grubunda n30 ortalama değeri diğer zamanlardan daha düşük elde edilmiştir. Kola grubunda da n30’da elde edilen ortalama değer diğer zamanlardan daha düşük elde edilmiştir. n7 ile n1 arasında da istatistiksel olarak fark vardır. Portakal grubunda da nilk ve n30 ile n7 arasında fark vardır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Asidik içecekler 30. günün sonunda bulk-fill kompozit rezinlerin kırılma indisi değerini düşürmektedir. Bu düşüş en fazla kolaya maruz bırakılmış örneklerde meydana gelmektedir.