Yabani elma (Malus sylvestris (l.) Miller) meyvesinin yem hammaddesi olarak kullanım potansiyeli


Creative Commons License

Ataman N., Karageçili M. R.

18. ULUSAL ZOOTEKNİ ÖĞRENCİ KONGRESİ, Aydın, Türkiye, 14 - 16 Mayıs 2025, ss.159, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Aydın
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.159
  • Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Reaktif oksijen türleri ve oksidatif stresin neden olduğu birçok hastalığa karşı terapötik etkisi olan polifenoller bakımından zengin bir kaynak olan yabani elma (Malus sylvestris (L.) Miller), ekşi tadı ve ekonomik değerinin düşük olması sebebiyle kültür elmaları kadar tüketilmese de bazı çalışmalar yabani elmanın yetiştiriciliği yapılan elma çeşitlerine kıyasla daha yüksek fenolik bileşik ve antioksidan aktiviteye sahip olduklarını göstermiştir. Bu çalışmada yabani elma meyvesinin yem hammaddesi olarak kullanım olanağı araştırılmıştır. Bu amaçla yabani elma meyvesi çekirdekleri çıkartılıp gölgede kurutulmuş ve kuru madde, ham kül, ham protein, ham yağ, ham selüloz, asit deterjan lifi (ADF) ve nötr deterjan lifi (NDF) içeriği belirlenmiştir. Ayrıca metabolik enerji içeriği, kuru madde tüketimi, sindirilebilir kuru madde miktarı ve nispi yem değeri hesaplanmıştır. Yabani elma meyvesinin % 87.02 kuru madde, kuru madde bazında % 3.07 ham kül, %6.22 ham yağ, % 6.85 ham selüloz, % 2.94 ham protein, % 16.38 ADF ve % 17.16 NDF içeriğine sahip olduğu tespit edilmiştir. Metabolik enerji içeriği 3039 kcal/kg KM, sindirilebilir kuru maddesi %76.14, kuru madde tüketimi % 6.99 ve nispi yem değerlendirme oranı 412.57 olarak hesaplanmıştır. Sonuç olarak yabani elma meyvesi yüksek enerji içeriği, düşük selüloz, ADF ve NDF değerleri ile hayvancılıkta yem hammaddesi olarak önemli bir potansiyele sahiptir. Özellikle, nispi yem değeri 140’ın üzerinde olması, yabani elma meyvesinin 1. derece kaliteli yem hammaddesi olabileceğini göstermektedir.