Tuz Stresi Koşullarında Yetiştirilen Soya Fasulyesi (Glycine max L.)’ nde Mikoriza Uygulamalarinin Bazı Biyokimyasal Özellikler Üzerine Etkisi


Creative Commons License

Oral E., Tunçtürk R., Tunçtürk M., Nohutçu L., Şelem E.

ISPEC Tarım Bilimleri Dergisi, cilt.8, sa.3, ss.551-559, 2024 (Hakemli Dergi)

Özet

Bu çalışma, soya fasulyesinde (Glycine max L.)) tuz stresi (kontrol, 50,

100, 150, 200 mM) altında mikoriza uygulamalarının (AMF) bazı

biyokimyasal değişiklikler üzerine etkilerini belirlemek amacıyla

yürütülmüştür. Araştırmada uygulanan faktörlerin etkisi doğrultusunda

soya fasulyesinde klorofil (32.9-43.0 dx), yaprak alan indeksi (7.2-17.7

cm2), flavonol (0.36-0.70 dx) , antosiyanin (0.01-0.03 dx) ve NBİ (32.3-

47.9 mg g-1 ) gibi özellikler incelenmiştir. Çalışma sonucunda; tuz stresi

altında klorofil, yaprak alan indeksi, azot balans indeksi (NBİ) değerleri

azalırken, flavonol ve antosiyanin değerleri ise artış göstermiştir. Bu

sonuçlara göre tuz stresine karşı AMF uygulamalarının bazı

biyokimyasal özellikler üzerinde meydana gelen olumsuz etkiyi azaltıcı

  • ve düzenleyici etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.