ISPEC Tarım Bilimleri Dergisi, cilt.8, sa.3, ss.551-559, 2024 (Hakemli Dergi)
Bu çalışma, soya fasulyesinde (Glycine max L.)) tuz stresi (kontrol, 50,
100, 150, 200 mM) altında mikoriza uygulamalarının (AMF) bazı
biyokimyasal değişiklikler üzerine etkilerini belirlemek amacıyla
yürütülmüştür. Araştırmada uygulanan faktörlerin etkisi doğrultusunda
soya fasulyesinde klorofil (32.9-43.0 dx), yaprak alan indeksi (7.2-17.7
cm2), flavonol (0.36-0.70 dx) , antosiyanin (0.01-0.03 dx) ve NBİ (32.3-
47.9 mg g-1 ) gibi özellikler incelenmiştir. Çalışma sonucunda; tuz stresi
altında klorofil, yaprak alan indeksi, azot balans indeksi (NBİ) değerleri
azalırken, flavonol ve antosiyanin değerleri ise artış göstermiştir. Bu
sonuçlara göre tuz stresine karşı AMF uygulamalarının bazı
biyokimyasal özellikler üzerinde meydana gelen olumsuz etkiyi azaltıcı