IV-INTERNATIONAL CONFERENCE OF FOOD, AGRICULTURE, AND VETERINARY SCIENCES, Van, Türkiye, 27 - 28 Mayıs 2022, ss.355
Dünyada yarı kurak ve kurak alanlarda tarımsal üretimi kısıtlayan başlıca faktörler su kıtlığı ve
kuraklıktır. Su kaynaklarının kıt olduğu bölgelerde kısıntılı sulama uygulamaları ön plana çıkmaktadır.
Kısıntılı sulama, daha iyi verim elde etmek için gelecek vaat eden sulama stratejilerinden birisi olarak
kabul görmektedir. Bu çalışmada farklı su kısıntısı uygulamalarının kinoa bitkisi protein içeriğine
etkisinin belirlemesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 5 farklı sulama suyu miktarı uygulamasının (I100:%100-
kontrol, I75:%25 kısıntılı, I50:%50 kısıntılı, I25:%75 kısıntılı, ve I0: sulanmayan) kinoa bitkisinin
protein içeriğine etkisi araştırılmıştır. Çalışmada sulama suyu kısıntısına bağlı olarak protein içerikleri
arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (p<0.001). En yüksek protein içeriği değeri tam
sulama uygulamasında (I100) %18.8, en düşük ise sulama suyu uygulanmayan (I0) uygulamada %8.6
oranında belirlenmiştir. Su kısıntısının artmasıyla protein içeriği azalış görülmüştür. Sonuç olarak
özellikle kurak ve yarı kurak alanlarda protein içeriğinin yüksek belirlenmesi için sulamanın yapılması
gerektiği, zorunlu hallerde %25 su kısıntısına izin verilebilir olduğu sonucuna varılmıştır.