Van İl’inde Organik Bitkisel Üretim Durumu


Creative Commons License

Karaca S., Sarğın B., Sönmez F.

Doğu Karadeniz II. Organik Tarım Kongresi, Rize, Türkiye, 6 - 09 Ekim 2015, cilt.1, ss.65

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Rize
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.65
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Dünyada organik tarım yaklaşık olarak 80 milyon ha alanı kapsamakta olup, organik tarım yapılan başlıca ülkeler Arjantin,İspanya, Çin, ABD, Avustralya, İngiltere ve Almanya’dır. Türkiye’de özellikle son yıllarda organik tarım ilerlemekte ve üretim miktarı artmaktadır. Türkiye’de organik tarımda önde gelen illerin bazıları,Van, Erzurum, Diyarbakır, İzmir, Muğla, Adanave Ağrı’dır. Van bu iller içinde 6 339 çiftçi sayısı, 78 205 ha üretim alanı ve 195 396 ton üretim miktarıyla ilk sıralarda yer almaktadır. Van ilinde organik tarım özellikleErciş, Gevaş, Muradiye ve Gürpınar ilçelerinde yapılmaktadır. Tarım İl Müdürlüğü 2014 verilerine göre organik tarımda yetiştirilen başlıca ürünler sırasıyla, yonca 104017 ton, buğday 53677 ton, korunga 25732 ton, arpa 2 653 ton, mercimek 1 290 ton, elma 334 ton, kavun 297 ton, ceviz265 ton ve domates 261 ton’dur. Organik tarımın Van ilinde yoğun bir şekilde yapılmasının başlıca nedenleri; organik tarım için uygun alanların bulunması, yerleşim yerlerinden uzak alanların bulunması ,hayvancılığa bağlı olarak yem bitkileri yetiştiriciliğinin fazla olması vetarımsal destek verilmesidir.Van ilinde organik tarımın ülke ortalamasına göre yüksek olması iyi olmakla beraber bunun nedenleri iyi irdelenmeleridir. Özellikle verilen tarımsal desteklerin kontrollerinin tam olarak yapılmamasının organik tarımın yüksek olmasında bir etken olduğu düşünülmektedir.