Kızıl Şahinde (Buteo Rufinus) Humerus ve Antebrachium Kemiklerinin Bilgisayarlı tomografi (BT) ile Üç Boyutlu Olarak İncelenmesi


Creative Commons License

DELİBAŞ V., SOYGÜDER Z., GÖYA C., ASLAN L., ÇAKMAK G.

Van Veterinary Journal, cilt.35, sa.1, ss.70-76, 2024 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 35 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2024
  • Doi Numarası: 10.36483/vanvetj.1396960
  • Dergi Adı: Van Veterinary Journal
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.70-76
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Kızıl şahin (Buteo Rufinus) Falconiformes takımında yer alan ve Accipitridae familyasının bir üyesi olarak bulunan orta boylu geniş kanatlara sahip bir yırtıcı kuştur. Kızıl şahin yabani bir kanatlı türü olup kanat teleklerindeki siyah renkli tüyleri ve kızıl rengiyle kolayca tanınmaktadır. Kanatlılarda ön veya torakal extremite kanat halinde gelişmiştir. Kanat (Ossa membri thoracicci) ise sırasıyla scapula, clavicula, os coracoides, humerus, antebrachium (ulna ve radius), carpus, metecarpus ve digiti’den meydana gelmektedir. Radyografi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans gibi teknikler, anatomik yapıların ve organların en iyi görünümünü sağlamaları, invaziv olmamaları ve hassas teşhislere imkan vermeleri nedeniyle nesli tükenmekte olan türlerin ve yaban hayatında biyolojik verilerin değerlendirilmesine önemli derecede katkı sağlamaktadır. Bu çalışma ile önemli bir yırtıcı kuş olan Kızıl şahinin humerus ve antebrachium kemiklerinin multi dedektörlü bilgisayarlı tomografi ile 3D modellerini oluşturmak, ayrıca elde edilen modeller aracılığı ile belirtilen kemiklerin morfolojik ve morfometrik olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Materiyal olarak 3 adet dişi ve 3 adet erkek olmak üzere toplam 6 adet ölmüş erişkin Kızıl şahin’e ait humerus ve antebrachium kemikleri kullanıldı. Morfolojik olarak sonuçlar incelendiğinde, bilgisayarlı tomografi ile elde edilen 3 boyutlu görüntülerin anatomik yapıları net bir şekilde ortaya koyduğu sonucuna varılmıştr. Morfometrik sonuçlar incelendiğinde Kızıl şahinlerde ortalama humerus uzunluğu, ortlama ulna uzunluğu ve ortalama radius uzunluğu cinsiyet ayrımı yapmaksızın sol ve sağ extremite için mm şeklinde belirtilmiştir. Ayrıca humerus, ulna ve radius kemiklerinin morfometrik ölçümleri sağ ve sol kanat arasında istatistiksel olarak karşılaştırılmış ve bazı değerler arasında p<0.05 değeri ile anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna varılmıştır.
The red hawk (Buteo Rufinus) is a medium-sized bird of prey with wide wings, belonging to the order Falconiformes and a member of the Accipitridae family. The Red hawk is a wild bird species and is easily recognized by its black feathers and red color on its wing feathers. In poultry, the thoracic extremity is developed as a wing. Techniques such as radiography, computed tomography and magnetic resonance contribute significantly to the evaluation of biological data in endangered species and wildlife because they provide the best view of anatomical structures and organs, are non-invasive, and allow sensitive diagnoses. The aim of this study was to create 3D models of the humerus and antebrachium bones of the Red hawk, an important bird of prey, with multi-detector computer tomography and to examine the bones mentioned morphologically and morphometrically through the models obtained. Humerus and antebrachium bones of a total of 6 dead adult Red hawks, 3 females and 3 males, were used as materials. When the morphometric results were examined, the average humerus length, average ulna length and average radius length in Red hawks were expressed in mm for the left and right extremities, regardless of gender. Moreover morphometric measurements of the humerus, ulna and radius bones were compared statistically between the right and left wings, and it was concluded that there was a significant difference between some values with a value of p<0.05.