Isıl işlem görmüş Anadolu kestanesi (Castanea sativa Mill.) odununda bazı yüzey özellikleri üzerine çeşitli kimyasalların etkileri


Creative Commons License

Ulay G., Ayata Ü.

Latin Amerika 5. Uluslararası Bilimsel Araştırmalar Kongresi, Medellin, Kolombiya, 17 Mart 2023, ss.114-124

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Medellin
  • Basıldığı Ülke: Kolombiya
  • Sayfa Sayıları: ss.114-124
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmada, 210C’de 1.5 saat ve 190oC’de 2 saat süre ile ThermoWood metoduna göre ısıl işlem görmüş Anadolu kestanesi (Castanea sativa Mill.) odununda bazı yüzey özellikleri üzerine çeşitli kimyasalların etkileri araştırılmıştır. Isıl işlemli ve işlemsiz (kontrol) deney örnekleri yüzeylerinde aseton, sodyum hipoklorit (NaClO), dezenfektan, selülozik tiner ve sentetik tiner kimyasalları sürme tekniği ile uygulanmıştır. Uygulamalar öncesi ve sonralarında renk parametreleri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, varyans analizleri bütün parametreler için anlamlı olarak elde edilmiştir. Kontrol deney örneklerine ait L* değerleri bütün kimyasallara ait uygulamalar sonrasında azalmıştır. 190oC’de 2 saat süre ile ısıl işleme sahip deney örneklerine ait C* değerleri bütün kimyasallara ait uygulamalar sonrasında artmıştır. En yüksek ∆E*değerleri bütün malzeme gruplarında NaCIO kimyasalına ait muamele sonrasında elde edilmiştir. Çalışmada kullanılan bütün kimyasallar, ısıl işlemsiz ve işlemli ahşap malzemeler üzerinde farklı yönlerde etkilerde bulunmuştur.

In this study, the effects of various chemicals on some surface properties were investigated inAnatolian chestnut (Castanea sativa Mill.) heat-treated wood at 210oC for 1.5 h and at 190oCfor 2 h. Acetone, sodium hypochlorite (NaClO), disinfectant, cellulosic thinner, and syntheticthinner chemicals were applied on the surfaces of the heat-treated and untreated (control) testsamples by applying the technique. Color parameters were determined before and after theapplications. According to the results obtained, analysis of variance was obtained as significantfor all parameters. The L* values of the control experimental samples decreased after theapplications of all chemicals. The C* values of the test samples, which were heat-treated at190oC for 2 h, increased after the applications of all chemicals. The highest ∆E* values wereobtained after the treatment of the NaCIO chemical in all material groups. All chemicals usedin the study had different effects on untreated and heat-treated wood materials.

In this study, the effects of various chemicals on some surface properties were investigated in Anatolian chestnut (Castanea sativa Mill.) heat-treated wood at 210oC for 1.5 h and at 190oC for 2 h. Acetone, sodium hypochlorite (NaClO), disinfectant, cellulosic thinner, and synthetic thinner chemicals were applied on the surfaces of the heat-treated and untreated (control test samples by applying the technique. Color parameters were determined before and after the applications. According to the results obtained, analysis of variance was obtained as significant for all parameters. The L* values of the control experimental samples decreased after the applications of all chemicals. The C* values of the test samples, which were heat-treated at 190oC for 2 h, increased after the applications of all chemicals. The highest ∆E* values were obtained after the treatment of the NaCIO chemical in all material groups. All chemicals used in the study had different effects on untreated and heat-treated wood materials.

Keywords:  Anatolian chestnut, acetone, sodium hypochlorite, disinfectant, cellulosic thinner, synthetic thinner