Kedi ve Köpeklerde Diabetes Mellitus'un Beslemeyle İlişkisi


Altaçli S.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi 1. Uluslararası Sağlık Bilimleri Kongresi, Van, Türkiye, 27 - 29 Ekim 2022, ss.88

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Van
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.88
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Diabetes Mellitus (DM), insülinin gerçek ya da fonksiyonel eksikliği sonucu ortaya çıkan, karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasının bozukluğu ile karakterize ve hiperglisemi ve ketoasidozisle sonuçlanan endokrin hastalık olup, günümüzde insan ve birçok hayvan türünde sıklıkla görülmektedir. Diyabet insanlarda Tip I, Tip II ve gestasyonel (gebelik) diyabet olmak üzere 3 gruba ayrılırken, kedi ve köpeklerde Tip I ve Tip II olmak üzere 2 gruba ayrılır. Köpeklerde Tip I ve Tip II diyabet görülürken, kedide, ekzojen insülin tedavisine ihtiyaç duyulmasına rağmen, tip II DM baskın (kedilerin yaklaşık %80’sinin etkilendiği düşünülmektedir) görünmektedir. Diabetes mellitus çoğunlukla orta yaşın üzerindeki (8 yaştan büyük) kısırlaştırılmış dişi köpeklerde görülürken, her yaştan ve cinsiyetten kediler DM’den etkilenir, ancak obezite riski en yüksek 6 yaşından büyük kısırlaştırılmış erkek kedilerde daha sık görülmektedir. Kedilerde normal kan şekeri (glikoz) düzeyi 63-132 mg/dl ve köpeklerde 75-120 mg/dl kadardır. Kan glikoz düzeyinin köpeklerde 180 mg/dl’den, kedilerde ise 240-290 mg/dl’den fazla olması durumunda ilgili organlar zarar görmeye başlar ve kedi ve köpekler diyabet belirtileri gösterirler. Diabetes mellitus’un beslenmeye bağlı faktörleri arasında diyet kompozisyonu, formu ve beslenme metodolojisi diyabetik düzenleme önemli bir etkiye sahiptir. Diyabetik köpek ve/veya kediyi idare edecek bir mama seçerken, düzenlemeyi değiştirebilecek temel besin maddelerinin konsantrasyonları göz önünde bulundurulmalıdır. Bu derlemede kedi köpeklerde diyabetin beslenmeyle ilişkisi ele alınmaktadır.

Diabetes Mellitus (DM) is an endocrine disease that occurs as a result of real or functional insulin deficiency, is characterized by the disorder of carbohydrate, protein and fat metabolism and Results in hyperglycemia and ketoacidosis, and it is f equently seen in humans and many animal species today. While diabetes is divided into 3 groups as Type I, Type II and gestational diabetes in humans, it is divided into 2 groups as Type I and Type II in cats and dogs. Dogs have Type I and Type II diabetes, while in the cat, type II DM appears to predominate (approximately 80% of cats are thought to be affected) despite the need for exogenous insulin therapy. Diabetes mellitus is most commonly seen in spayed female dogs over the middle age (> 8 years old), while cats of all ages and sexes are affected by DM, but the highest risk of obesity is seen in sterilized male cats older than 6 years of age. Normal blood sugar (glucose) level in cats is 63-132 mg/dl and in dogs 75- 120 mg/dl. If the blood glucose level is more than 180 mg/dl in dogs and 240-290 mg/dl in cats, the relevant organs begin to be damaged and cats and dogs show signs of diabetes. Diet composition, form and nutrition methodology based on diabetic regulation have a significant impact among the nutrition-related factors of diabetes mellitus. When choosing a food to handle a diabetic dog and/or cat, concentrations of essential nutrients that can alter the regulation should be considered. In this review, the relationship between diabetes and nutrition in cats and dogs is discussed.