Tablası Alınmış Çerezlik Ayçiçek Hasılını Farklı Katkılarla Silolamanın Silaj Kalitesi, In-Vitro Sindirilebilirlikleri ve Enerji İçeriğine Etkisi


Creative Commons License

Yıldız S.

Van Veterinary Journal, cilt.35, sa.1, ss.47-52, 2024 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 35 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2024
  • Doi Numarası: 10.36483/vanvetj.1361838
  • Dergi Adı: Van Veterinary Journal
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.47-52
  • Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışma, tablası alınmış çerezlik ayçiçeği hasılının (TAÇAH) farklı katkılarla silolanmasının, silaj kalitesi, in-vitro sindirilebilirlik ve enerji içeriklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. TAÇAH silajlık materyal olarak parçalanarak, %5 melas ya da %4 arpa kırığı ile karıştırılmış ve bu gruplara 0 ya da 5 g/ton bakteriyel inokulant+enzim karışımı (Bİ+E) ilave edilmiştir. Böylece oluşturulan 6 grup 5’er tekerrür şeklinde 1 litrelik cam kavanozlara silolanmıştır. 70 günlük inkubasyon süresi sonunda silaj sıvılarının pH değerleri, NH3-N ve UYA konsantrasyonları belirlenmiştir. Silaj örneklerinde ham besin madde analizleri, in-vitro sindirilebilirlikleri ve enerji içerikleri ile silajların Fleig puanları belirlenmiştir. Sonuç olarak silajların analiz değerleri dikkate alındığında, melas, arpa ve Bİ+E karışımlarından kaliteli silajlar elde edilmiş ve kullanılan katkılar silaj kalitesini arttırmıştır. Özellikle, %4 arpa ve 5 g/ton Bİ+E ilavesiyle hazırlanan silaj KM, LA, pH, Fleig puanı, KMS, OMS, SE, ME ve NEL değerleri açısından, diğer silaj gruplarına nazaran daha iyi sonuç vermiştir. Ayçiçeği hasılına sadece %5 melasın ilave edildiği gruptan da benzer sonuçlar elde edilmiştir. Ayrıca, bakteriyel inokulant katkısı da silaj kalitesini olumlu yönde etkilemiştir

The aim of the study was to investigate silage quality, in vitro digestibility, and energy content of headless confectionary sunflower (HCS) ensiled with different additives. HCS was shredded as silage material and mixed with 5% molasses or 4% crushed barley, and these groups were supplemented with 0 or 5 g/ton bacterial inoculant+enzyme mixture (BI+E). Thus, 6 groups were ensiled in 1-liter glass jars in 5 replicates. At the end of the 70-day incubation period, pH values, NH3-N, and VFA concentrations of silage liquids were measured. Crude nutrient analysis, in vitro digestibility, energy content, and Fleig scores of silage specimens were determined. As a result, considering the analysis values of the silages, quality silages were obtained from molasses, barley and BI+E mixtures and the additives used increased the silage quality. Especially, the silage supplemented with 4% barley and 5 g/ton BI+E had better results than the other silage groups regarding DM, LA, pH, Fleig score, DMD, OMD, DE, ME, and NEL values. Similar results were achieved in the group, where only 5% molasses was added to the sunflower crop. Furthermore, the addition of bacterial inoculant also positively improved the silage quality.