in: SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE DOĞA BİLİMLERİNDE YENİLİKÇİ ÇALIŞMALAR, Doç. Dr. Şeyda ÇAVUŞOĞLU,Doç. Dr. Suna AKKOL,Doç. Dr. Elif BABACANOĞLU ÇAKIR,Prof. Dr. Yusuf UZUN, Editor, Iksad Publications – 2023©, Ankara, pp.269-308, 2023
Ham madde alımı ile başlayan ve üretimin tüm aşamalarındaki sorunlar, üreticilerin karlarını önemli ölçüde azaltmaktadır. Bu durum sektörün başarısını, tatminini ve sürekliliğini olumsuz etkilemektedir. Ayrıca sektörde kullanılan biyoteknolojik ürünler, formülasyon programları, teknolojik makineler gibi girdilerin yanında yem ham maddelerinde de dışa bağımlılık ülkemizde sektörün karlılığını azalttığı gibi ulusal ekonomiye ve hayvansal üretim sektörüne olası olumlu katkısını önlemektedir (Bayraktar, 1999; Kuvat ve Abatay, 2020; Çelik ve ark.., 2003; Akbay ve Ak, 2018: Aral ve ark.., 2020; Karadağ ve ark., 2022). Bu gibi birçok nedene bağlı olarak, bölgelerindeki yem fabrikalarının mevcut durumları, anlık olarak tespit edilmeli, zamana bağlı değişimleri de gösterecek şekilde sürekli olarak takip edilmeli (saptanmalı), bu veriler doğrultusunda da ulusal ve yerel çözümler üretilmelidir (Karabulut ve ark.., 2000; Demir ve Aral, 2009; Karahocagil ve Ege, 2004; Budağ,2011; Sıkar ve Çimrin, 2020; Özek, 2020).